Azonnali hívás
EXILES - Exkluzív kislemez a Magyar Zene Házában

EXILES - Exkluzív kislemez a Magyar Zene Házában

2022/05/10 | 9 perc

Május 11-én este a nemzetközileg is komoly hírnevű, magyar EXILES kiadó jelentkezik önálló programmal a Magyar Zene Házában. A kiadó köré filozófiájában, zeneiségében és vizuális megjelenésében is előremutató, erős közösség épült, katalógusuk a hazai underground elektronikus zenei közeg széles spektrumát öleli fel. EXILES Classics estjükön a közösség oszlopos és régi tagjai, Alley Catss, FOR., Nemerov, OOO és Juhász Tamás játszanak kísérleti tánczenét.

A kiadó az estére egy egyedi, ötszámos válogatással is készült, hangsúlyosan bemutatva a várható zeneiséget és az előadók karakterét. Az album ingyenesen letölthető a Bandcamp felületéről, és kiváló lehetőség a főszereplő öt zenész megismerésére a területtel még ismerkedők számára. A szakavatottabb fülűeknek pedig vérpezsdítő prológus, méltó és aktuális csokorban foglalva össze a kiadó szellemiségét. A közösséggel szorosabb viszonyt ápolók még azt is felfedezhetik, hogy a trackek időrendben követik az előadók csatlakozását a kiadóhoz.

Hallgassatok bele és tartsatok velünk a szeánszon!

 

Az EXILES kiadó 2016 óta gyűjti hazai és külföldi elektronikus médiaművészek szerzői kiadványait: generációkon és műfajokon átívelő katalógusa magába foglal szolidaritási és tematikus válogatásokat, kazetta kiadványokat és digitális albumokat egyaránt. Zenéiket világszerte játsszák és hallgatják. Ezúttal a közösség oszlopos és legrégebbi tagjai – Alley Catss, FOR., Nemerov, OOO, Juhász Tamás – fognak zenélni.

2022/05/11 20:00
Előadóterem

A kislemez előadói

1. Alley Catss - με σφυρί

Alley Catss (Janky Máté) a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elektronikus zenei médiaművész szakirányán diplomázott. Kamaszkora óta aktív szereplője a szcénának és nemzetközi fesztiváloknak, Európa-szerte turnézott élő műsorával. Saját kiadója Daddypower néven jelenteti meg főként külföldi művészek munkáit. Az EXILES első válogatásának első számát köszönheti neki, május végén pedig végre az első saját albuma is megjelenik a kiadónál.

 

2. OOO - prayersarestandinginline1

OOO, másnéven Csernovszky Márton ismerős lehet a Deus Ex, Mordái, Kinetic Erotic és a néhai Best Bad Trip zenekarokból. Csernovszky tapasztalt jazz-zenészként és multiinstrumentalistaként játékosan vegyíti az akusztikus hangmintáit moduláris szintetizátorok fémes hangjaival, készít zenét kortárs tánc előadásokhoz, színdarabokhoz, de komor technóba oltott Górecki hommagét is hallgattunk már tőle bemutatkozó albumán (Sírversek I-VI, 2019). 

3. FOR. - server ed_22

Gryllus Ábris és Farkas Miklós duója egy fenyegető és automatizált jövő (jelen?) hangjait vegyíti stilizált tánczenei elemekkel, műsorukra jellemző a hipnotikus ugyanakkor indusztriális attitűd. A kiadó első vinyl megjelenése köthető hozzájuk:

4. Juhász Tamás - Oyster Farm

Juhász Tamásra jellemző az egyszerre pszichedelikus és infantilizáló esztétika és hangzás, elég csak a 2018-as LEGO tematikájú similar substance /// same substance c. albumára gondolni. Történész lévén közel áll még hozzá a középkori hangulatokat idéző dungeon synth, ebben a mikro-műfajban, Goliard álnéven fogant a Sunken Keep, aktuális szerzeményét Marseille kelet-európai osztrigafarmer vendégmunkásainak dedikálta. 

5. Nemerov - Liebeslied

Nemerov Gyulai Gábor elektronikus zenei projektje, a katalógust két albummal is gazdagította, a 2019-es Pier című poetikus és introspektív bemutatkozó EP-jét két évvel később követte a már kiforrottabb zenei világot feltáró -Automated Dances, melyhez egy 18 számos remix album is társult.