Azonnali hívás
Múzeumok Éjszakája koncertek

Múzeumok Éjszakája koncertek

2022/06/14 | 10 perc

Június 25-én a koncerteken Múzeumok Éjszakája karszalaggal tudnak részt venni a Házba látogatók.

A Múzeumok Éjszakája eseménysorozat idén is országszerte várja hagyományos és extra programokkal a látogatókat, a kezdeményezéshez 2022-ben a Magyar Zene Háza is csatlakozik, Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó zenetörténeti kiállításunk, a Hangdóm-vetítéseink és a májusban megnyílt, hangszercsodákat kipróbálhatóvá tévő Kreatív Hangterünk is látogatható a múzeumok és kiállítások szerelmeseinek 2022. június 25. (szombat), 17.00-tól éjfélig, valamint a Házban több helyszínen koncerteken vehetnek részt a látogatók. 

Júnus 25-én 17 órától a Házban több helyszínen koncerteken vehetnek részt a látogatók: 

 

17:00 Szűcs Apor és Lugosi Dániel Ali (Koncertterem)

Szűcs Apor zongoraművész és Lugosi Dániel Ali klarinétos koncertje.
Műsor
Donato Lovreglio: La Traviata Fantasia 8
Andre Messager: Solo de Concours 5
Bela Kovacs: Hommage à Zoltán Kodály 4
Bela Kovacs: Sholem Alechem rov Feidman 5
Astor Piazzolla: Oblivion 5 Bela Kovacs: After You Mr. Gershwin 5
Lucho Bermudez: Tolu 2

 

18:00 Forgó Benjamin és Forgó Boglárka (Előadóterem)

Forgó Boglárka és Benjámin zenész családból származó, a muzsikus szülők szakmáját maguk is lelkesen és odaadással folytató testvérek, mindketten a Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) hallgatói. Boglárka az alap, Benjámin pedig a mesterképzés első évét fejezi be rövidesen a nagymúltú intézmény falai között. Tanáraik a saját hangszerükön Kemenes András, Várjon Dénes (zongora, Benjámin tanárai) és Varga István (Boglárka csellótanára). Közös zenélésük gyökerei kisgyerekkorukra nyúlnak vissza, amikor még két zongorista palántaként nagy sikerrel léptek fel számos regionális és országos négykezes versenyen. Majd Boglárka 11 éves korában elkezdett csellózni, amely annyira ígéretes vállalkozásnak bizonyult, hogy végül felvételt nyert a Bartók Konzervatórium cselló szakára és a zongora duóból zongora-cselló duó vált. Azóta is rendszeresen lépnek fel együtt, Benjámin gyakorlatilag bejáratott kísérőjévé vált különböző cselló versenyeken, koncerteken. Ezek közül kiemelkedik a Prágai nemzetközi Jan Vychytil csellóversenyen elért 2. díj, vagy a 13. Antonio Janigro, szintén nemzetközi csellóversenyről hazahozott 3. díj. Terveik között szerepel közös kamarazene tantárgy felvétele a Zeneakadémián, kamararepertoárjuk bővítése, elmélyítése, kamaraversenyeken való megméretkezés.

Műsor
Beethoven: g-moll cselló-zongora szonáta 
Rachmaninov: Elégia
Chopin: b-moll scherzo és Kodály: Magyar rondó

 

19:00 Gáspár Károly Trió (Koncertterem)

Gáspár Károly zongorista a hazai jazz élet egyik meghatározó szereplője. Sokrétű zenei tevékenysége mellett a Karc FM szerkesztő-műsorvezetője, a JazzMa.hu kritikai rovatvezetője. Triójával saját kompozíciókat és jazz standard-eket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjükre jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztetizáló, ugyanakkor tiszteletben tartja a mainstream jazz hagyományait. 2021. márciusában jelent meg a trió harmadik albuma, Philosophy címmel, a Tom-Tom Records gondozásában. A 30 éve megjelenő MAHASZ Top 40 eladási listáján 2021. júniusában a Philosophy-nak sikerült bekerülnie a 40-es mezőnybe. Ez jazz lemez esetén először fordult elő a lista történetében. 2022. márciusában jelent meg a Tom-Tom Records gondozásában Gáspár Károly szóló zongora lemeze, Centuries Suite címmel.

Gáspár Károly Trio
Gáspár Károly - zongora
Horváth Balázs - bőgő
Bágyi Balázs - dob

 

20:00 Lendvai Kvartett (Előadóterem)

A fiatal zeneakadémistákból álló kvartett tagjai: Lendvai József – hegedű Vavrinecz András – hegedű, Görbicz Barnabás Fülöp – brácsa, Jász Ábel – cselló.

Műsor
Dvorak: american quartet no.12 F-Dúr, op.96
Weiner: divertimento
Mascagni: parasztbecsület
Piazzola: Libertango, Egy asszony illata
Debussy: la fille aux cheveux de lin

 

20:00 Farkas Izsák (Szabadtéri színpad)

Farkas Izsák 2010-ben végzett hegedűművészként, azóta hangszerével, elektroakusztikus eszközökkel és performanszaival a zene fogalmi határainak tágításán dolgozik. A Infusion Trio egyik tagja – a formáció méltán híres a már jól ismert slágerek teljesen új, érdekes hangzásvilágban való megszólaltatásáról elektronikus hangszerek és effekt pedálok által. Izsák már egyetemi évei alatt kutatta az elektromos hegedű új, formabontó kifejezésmódjait. A vizuális előadóművészet is közel áll hozzá: a „Hegedűs a háztetőn” címszerepében például 6 évig láthatta a Vígszínház közönsége. Jelenléte a különféle színházművészeti irányzatokban folyamatos, mindemellett számos fúziós, crossover, jazz és rock zenekar tagja, vezető egyénisége. Különleges, népszerű zeneművész és sikeres tanár.

 

21:00 Trio Squelini (Koncertterem)

Az etno-jazzt és kortárs kamarazenét játszó, különleges hangszer-összeállítású Trió Squelini zenészei különböző felállásban (Tin Tin Q, Ektar Szőke Quartet stb.) évek óta muzsikálnak együtt, és számtalan lemezen szerepeltek már közösen. Az eleinte alkalmilag fellépő Trio Squelini formációjukkal 2014-ben Campiello/Terecske címmel lemezt készítettek, s ennek megjelenése óta rendszeresen koncertező csapattá váltak. 2016-ban jelent meg Furioso című lemezük, melyen a kitűnő csellista, Rohmann Ditta működött közre.

Trio Squelini
Szőke Szabolcs - gadulka, array mbira, sarangi
Szalai Péter - cajon, cajonito, kalimba, basszus-kalimba, frame drum, aquaphone, kis ütőhangszerek
Váczi Dániel - szopranino- és altszaxofon, kalimba, aquaphone

A Múzeumok Éjszakája eseménysorozat idén is országszerte várja hagyományos és extra programokkal a látogatókat, a kezdeményezéshez 2022-ben a Magyar Zene Háza is csatlakozik, Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó zenetörténeti kiállításunk, a Hangdóm-vetítéseink és a májusban nyíló, hangszercsodákat kipróbálhatóvá tévő Kreatív Hangterünk is látogatható a múzeumok és kiállítások szerelmeseinek egészen éjfélig.

2022/06/25 17:00
Állandó kiállítótér