Azonnali hívás
A Párizs–Budapest–Tokió-tengely – Kamarazenei koncert

A Párizs–Budapest–Tokió-tengely – Kamarazenei koncert

Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál
Jegyet veszek
2022/09/03
19:30 - 20:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs

moderátor
Batta András

A Párizs–Budapest–Tokió-tengely – Kamarazenei koncert

Vigyázó szemeiket vessék Távol-Keletre – hangzik a sokak által osztott vélemény, miszerint a klasszikus zene jövőjét nem egyedül Európában és az Egyesült Államokban, de Ázsiában érdemes keresni. Nem csupán az évről évre felfedezett fiatal virtuóz muzsikusok jelzik kelet felemelkedését, hanem az a fúzió is, amely a két világtáj egyesítésével sajátos színeket és formákat hoz létre. A Farkas Gábor által életre hívott I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál Japán gazdag zenei kultúráját mutatja be. Szombat este egy kamarazenei koncerten.

Japán őt imádja– ezzel a bulváros fordulattal tudósított Kohán István sikereiről egy magyar újság kilenc éve, épp csak egy csipetnyi túlzással. A magyar klarinétművész két éven belül négy japán verseny fődíját és közönségdíját is elnyerte, muzsikált a Tokiói Filharmonikusokkal és elnyerte a hazánkban rendkívül népszerű Kobayashi Ken-Ichiro elismerését. Kohán István rövid Magyar fantáziája mellett Schubert és Bartók egy-egy művét halljuk, a hangversenyt viszont egy világhírű japán klasszikus, Toru Takemitsu műve nyitja Toshio Hosokawa átdolgozásában: az A string around autumn című darab Claude Debussy és Olivier Messiaen ihletésére, a francia forradalom évfordulójára született, eredetileg brácsaverseny. Ezúttal a szólóhangszer mellett zongorát hallunk. A műsor végén Mendelssohn pazar d-moll zongoratrióját csendül fel, amelyet a legelső bemutató után nem kisebb pályatárs, mint Schumann lelkesen üdvözölt:
„Korunk mesterműve, amely (...) unokáinkat, dédunokáinkat is megörvendezteti majd.”
Azóta ennél is több emberöltő telt el, s talán a komponista és méltatója sem gondolta volna, hogy a trió milyen sokat jelent majd két földrész három nagyszerű művésze – Luosha Fang, Várdai István és Eva Yulin-Shen – számára.

Műsor

Toru Takemitsu/Toshio Hosokawa: “A string around autumn” for viola and piano
Közreműködik: Luosha Fang (brácsa), Farkas Gábor (zongora)

Schubert: Pásztor a sziklán
Közreműködik: Hiroko Kato (ének), Kohán István (klarinét), Farkas Gábor (zongora)

Bartók: Román népi táncok
Szólista: Kohán István (klarinét)

Kohán István: Magyar fantázia
Szólista: Farkas Gábor (zongora), Kohán István (klarinét)

Mendelssohn: 1. d-moll zongoratrió, Op. 49.
Közreműködik: Luosha Fang (hegedű), Várdai István (cselló), Eva Yulin-Shen (zongora)

 

A program a Japán Alapítvány támogatásával valósul meg. 

Partnerek

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

2500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: