Azonnali hívás
Alva Noto (D) | Nicron

Alva Noto (D) | Nicron

Minden jegy elkelt
2022/10/16
19:30 - 21:15
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Elektronikus
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Jegytípus:
álló
Elektronika
Nicron
Elektronika
Carsten Nicolai
Elektronika
Ken Niibori

Alva Noto (D) | Nicron

Alva Noto már lassan három évtizede a glitches, experimentális elektronikus zene egyik jelentős képviselője, aki vizuális művészként a fellépéseit nemcsak a hangok, hanem a megjelenő képi elemek segítségével teszi teljes élménnyé. A microsound, idm, glitch, ambient, drone, minimal techno kulcsszavakkal megfogható producer rengeteg meghatározó lemezt készített, a raster-noton lemezkiadó társalapítójaként óriási a hatása az említett műfajokban és persze sokan ismerhetik A visszatérő című Leonardo DiCaprio-film zeneszerzőjeként is. Az est során fellép még Olejnik Zsolt budapesti zeneszerző és elektronikus művész is Nicron nevű projektjével, amellyel minimalista hangkompozíciókat alkot.

A berlini székhelyű Carsten Nicolai a kilencvenes évek óta aktív az elektronikus zenei színtéren, a nagy úttörő veteránok egyike, aki persze leginkább Alva Notóként ismert. Eleinte nagyobb hatású volt lemezkiadóként, mint előadóként, hiszen az általa alapított NOTON lemezcég is jelentős volt, de amikor összeállt egy másik kortárs labellel, akkor raster-notonként a minimalista elektronikus zsáner egyik meghatározó lemezcégévé nőtték ki magukat.

Ezzel párhuzamosan Alva Noto hangokkal játszó, microsoundos, glitches lemezei is egyre jobbak és nagyobb hatásúak lettek. A 2000-es évek elején számos remekművet alkotott, és a japán elektronikus zenei úttörő együttesből, a Yellow Magic Orchestrából ismert Ryuichi Sakamotóval is ekkor kezdett elektroakusztikus csodalemezeket kiadni. Párosuk odáig jutott, hogy A visszatérő című film zenéjével Golden Globe- és Grammy-jelölésig vitték. A nagyon termékeny producer vizuális művészként is nagynevű, így fellépésén egyszerre két irányból is tesztelhetjük befogadóképességünket.

Olejnik Zsolt építészetet és szoftverfejlesztést tanult, emellett önálló tanulmányokat folytatott vizuális és hangtervezésben, hangszintézisben és programozásban. 2001 óta aktívan dolgozik hangkompozíciókkal és élő előadásokkal Nicron néven. Zsolt célja, hogy olyan minimalista hangkompozíciókat hozzon létre, amelyek szerkezeti felépítésükben és hangzásukban egyedülállóak, kizárólag digitális tartományt használva. Munkái ismertek a precíz hangelhelyezésről, a tiszta hangformákról, az absztrakt struktúrákról és ütemekről, saját akusztikai ujjlenyomatot alkotva. Nicron olyan rendezvényeken és ismert helyeken lépett fel, mint a barcelonai OFFF, a bécsi PhonoTaktik, a Morning Line, az Ultrahang Fesztivál, az X-Peripheria és a Rhiz Bar-Modern.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Elmentem a naptárba:

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.