Azonnali hívás
Ana Alcaide – Sephardic Moon

Ana Alcaide – Sephardic Moon

A Magyar Zene Háza és a Hangvető közös sorozata
Jegyet veszek
2022/05/12
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene

Jegytípus:
ülő
ének, nyckelharpa, hardanger fidula
Ana Alcaide
úd, psaltery, ütősök, atmoszférák
Bill Cooley
gitár
Carlos Beceiro

Ana Alcaide – Sephardic Moon

Ana Alcaide zenéjét Toledo háttérzenéjének is nevezik. Dalai kedvenc városából inspirálódnak, merítenek a szefárdi zsidók bujdosásának történetéből és a mediterrán Európa hagyományaiból, s mindezt a svéd „billentyűs hárfán”, nyckelharpán kíséri. Május 12-én a művésznő Sephardic Moon formációja vezeti majd a Zene Háza közönségét egy különleges világba, saját alternatív történelmébe, földöntúli zenéjébe. A koncert a Magyar Zene Háza és a Hangvető közös szervezésében valósul meg. 

Mikor Ana Alcaide dalai felcsendülnek a színpadon, egy pillanatra megáll az idő. A spanyol énekesnő nyckelharpán, egy gyönyörű és összetett középkori svéd hangszeren kíséri magát, miközben régi dalok adaptációit és saját szerzeményeit énekli. Ana Alcaide térben és időben is messzire vezeti a hallgatót, egy földöntúli, titokzatos világba. Dalait nem véletlenül hívják „Toledo soundtrackjének” azaz a város háttérzenéjének, a művésznő ugyanis gyakran merít inspirációt kedvenc városából. Ana gyakran fordul a szefárd zsidók történetéhez is, akik rajta hagyták kulturális kéznyomukat Toledón, mielőtt a spanyol korona száműzetésre ítélte volna őket. Ana Alcaide dalait több olyan ősi tradíció hatja át, amik a történelem során egymásra hatva, majd külön-külön is léteztek. Középkori spanyol és mediterrán dalokat dolgoz fel részben hagyományos, részben modern dalszerzői technikák mentén. Ezeket ülteti át az észak-európai népzene hangszerére, a nyckelharpára. Így szinte alternatív történelmet ír, és megalkotja egy sosem-volt Európa hangulatos, érzelmes, ősrégi érzetet keltő zenéjét.
 


COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

4000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: