Azonnali hívás
Bermuda: Utas és holdvilág – lemezbemutató koncert

Bermuda: Utas és holdvilág – lemezbemutató koncert

Közreműködik: ifj. Vidnyánszky Attila és Dobos Evelin
Jegyet veszek
2022/12/22
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Jegytípus:
ülő
gitár, ének
Mórocz Tamás
basszus, ének
Urbán Dániel
dob
Horváth Barnabás
próza
Dobos Evelin
próza
ifj. Vidnyánszky Attila

Bermuda: Utas és holdvilág – lemezbemutató koncert

A Mórocz Tamás és Urbán Dániel által alkotott, idén tízéves Bermuda az elmúlt évtized egyik legfrissebb hangzású magyar popzenekaraként számos nagy nemzedéki slágerrel írta be magát a hazai zenetörténetbe. A sok évnyi dalonkénti megjelenés után a zenekar most elkészítette első nagylemezét, amely egészen szokatlan módon egy regényalbum lesz. A Bermuda együttes ugyanis különleges módon dolgozza fel a magyar irodalom máig egyik legnépszerűbb alkotását, a Szerb Antal által írt Utas és holdvilágot: egy nagyon mai popzenei album, amely olyan, mintha egy filmhez készülne filmzene, csak itt a regényzene lesz a végeredmény. Az anyag élő bemutatója december 22-én lesz a Zene Házában.

A Comet- és Klipszemle-díjas, több kislemezével is hetekig Petőfi Rádió-slágerlistát vezető Bermuda tehát fogta Szerb Antal Európát átszelő regényét és a benne megjelenő városok mentén írt egy albumnyi friss szerzeményt. Ugyan a duónak volt már több „város-dala” (Monte Carlo, London, Berlin) korábban is – a London klipje már 1,7 milliós megtekintésnél jár – most lesz egy egész „város-lemeze”, ami persze jóval több is annál. A filmzenei albumok teljesen megszokottak: egy adott filmhez készülnek dalok, megfogva annak hangulatát, ám a végén önállóan is értelmezhető alkotás születik. A Bermuda elképzelése ehhez hasonlatos, de mégis picit más. Regényzene albumot csináltak. Ugyanúgy ahogyan egy filmzene album kíséri a filmet, ugyanezt valósították meg a regénnyel. Bármily furcsa is, szinte sosem készült még ilyen. Az albumot a romantikus régi filmek atmoszferikus zenei ihlették, ahogy például Sufjan Stevens legutóbbi filmzenéjét is. Intim hangulatú daloktól a 80-as évek italo-táncdalain át a mai pop kitekintésig egészen széles skálát ölelnek fel a számok. A tízdalos lemez tíz várost jár végig, követve a regény menetét és hangulatát (Velence, Ravenna, Hallstatt, Foligno, Siena, London, Gubbio, Párizs, Róma, Budapest). Az album könyv formában jelenik meg, mely a regényen túlmenően tartalmazza majd az összes dalszöveget, a narrációk szövegét, illetve Martin Wanda fotóművész fényképeit is. A digitális terjesztésen túl a zenekar tervei szerint a lemez vinylen is megjelenik majd. A lemezbemutatóra 2022. december 22-én csütörtökön a Magyar Zene Házában kerül sor, ahol elhangzik majd az album összes dala, illetve a lemezen is közreműködő színeszek, ifj. Vidnyánszky Attila és Dobos Evelin közreműködésével részletek szólalnak meg a regényből is.

„Inkább erről az albumról beszélek. A legrokonszenvesebb vonása, hogy nagyrészt Olaszországban játszódik. Ezenkívül főképp a nosztalgiáról van szó benne. A nosztalgiáról általában, arról a nosztalgiáról, ami túlmegy a honvágyon, az ember vágyán az ifjúsága után, arról a nosztalgiáról, ami minden vágy alján a teljesülhetetlenséget jelenti. Ebből is látható, hogy romantikus a lemez. Esti hallgatásra készült.” – Szerb Antal / Bermuda

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: