Azonnali hívás
BJC Big Band – Tribute to Maynard Ferguson

BJC Big Band – Tribute to Maynard Ferguson

vendég: Louis Dowdeswell, Ryan Quigley
Jegyet veszek
2022/05/27
20:00 - 21:55
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Jazz
trombita
Louis Dowdeswell
trombita
Ryan Quigley
------------------------
BJC Big Band:
lead trombita
Csizmadia Dávid
trombita
Ducsai Szabolcs
trombita
Tulkán Péter
trombita
Fekete-Kovács Kornél
trombita
Koós-Hutás Áron
harsona
Korb Attila
harsona
Csapó Krisztián
harsona
Varga István
harsona
Abbas Murad
harsona
Nagy Viktor Dániel
szaxofon
Dennert Árpád
szaxofon
Nagy Balázs
szaxofon
Elek István
szaxofon
Varga Gergely
szaxofon
Stencli Tamás
billentyűk
Tálas Áron
gitár
Gotthard Mihály
basszusgitár
Ifj. Tóth István
dobok
Csízi László
ütőhangszerek
Szendi Gábor
------------------------------
Közreműködik:
trombita
Pecze Balázs

BJC Big Band – Tribute to Maynard Ferguson

A BJC Big Bandet 2017-ben hívta életre Csizmadia Dávid trombitás, az együttes a Budapest Jazz Club házi nagyzenekara. A formáció minden fellépését ünnepi örömzeneként éli meg, különösen így lesz ez, amikor a világ vezető trombitásai közül Ryan Quigleyvel és Louis Dowdeswell-lel lépnek fel a kanadai trombita-nagyság, Maynard Ferguson előtt tisztelgő koncerten a Magyar Zene Házában.

A BJC Big Band egy klasszikus örömzenekar, hiszen a mindenféle más formációban aktív és keresett muzsikusoknak minden közös BJC Big Band-es fellépés a nagyszabású együtt zenélésekről szól. A zenekar rövid pályafutása alatt játszott már a világ vezető lead trombitásai közül Eric Miyashiróval, Louis Dowdeswell-lel, Ryan Quigley-vel és Andy Greenwooddal. De adtak már teltházas koncertet a svéd multiinstrumentalistával, Gunhild Carlinggal, amelynek felvétele hamarosan lemezen is megjelenik. A BJC Big Band közreműködött a nézettségi rekordokat döntögető tévésorozat, a Squid Game zenei felvételein is. Ezúttal Louis Dowdeswell és Ryan Quigley a két nemzetközi sztárvendég, a műsor pedig Maynard Ferguson előtt tiszteleg. A kanadai trombitás és zenekarvezető már az ötvenes években hangszere egyik legjobbja volt, klasszikus jazzlemezek mellett számtalan filmzenéről is ismerhetjük játékát.

A páratlan képességű zenészt a szakma a legnagyobbak között tartja számon, a nagyközönség számára mégsem olyan ismert, mint Miles Davis, Chet Baker vagy Dizzy Gillespie. Most remek alkalom kínálkozik rá, hogy fiatal magyar tehetségek és neves külföldi szólótrombitások tolmácsolásában fedezhessük fel ezt a zsenit, aki kezdetben játszott klasszikus jazzt, filmzenéket Hollywoodban, több együttest vezetett, a hetvenes években a jazz-rock és a funk műfajába kirándult. Nem írt saját zenéket, ám több mint hatvan lemezre rúgó diszkográfiája így is hivatkozási alap. De nemcsak a szakma és a jazzrajongók közössége ünnepelte: big bandjének egy-egy populáris feldolgozása szokatlan módon a popzenei slágerlistákra is felkerült: a Rocky híres betétdala, a Gonna Fly Now például így töltött 1977-ben tizenhárom hetet a Billboard Hot 100-ban. Ferguson nem teremtett önálló stílust, a big band hangzásvilágát azonban forradalmasította: a bőgőt basszusgitárra cserélte, a ritmusszekciót átalakította, elektromos billentyűs hangszereket, például Fender Rhodest alkalmazott, ezért együttesei sokszor markánsabban, erősebben szóltak, mint a legtöbb kétszer akkora zenekar. Első számú védjegye pedig az utolérhetetlen magashang-trombitálás volt: kevesen feszegették úgy a hangszer megszólalásának határait, mint a sztratoszférát ostromló Ferguson. A BJC Big Band május 27-ei, Magyar Zene Háza koncertjén az lesz a cél, hogy Ferguson jazz-rock és funk repertoárja úgy szólaljon meg, ahogyan az eredeti koncerteken. A zenekarvezető Csizmadia Dávid trombitás ehhez olyan külföldi kollégákat hívott vendégnek, akik ugyancsak járatosak a magashang-trombitálásban. Egyikük az Egyesült Királyság egyik legkeresettebb lead- és jazz-trombitása, Ryan Quigley – másikuk a szintén brit, szintén remek Louis Dowdeswell. 

Quigley megbecsült zeneszerző, hangszerelő és tanár is. Számos világsztár lemezén és turnéján játszott, többek között: Quincy Jones, Aretha Franklin, George Michael, Michael Buble, Tom Jones, Robbie Williams, Bob Geldof, Randy Brecker, Till Brönner, Michel Legrand és Kurt Elling. Rendszeres vendégtrombitása a Grammy-díjas Metropole Orkestnek, a berlini Halle Zenekarnak és Staatskapelle-nek, a Royal Northern Sinfoniának, a BBC Scottish Symphony-nek, Royal Scottish National Orchestras-nak, the RTE Concert and Symphony Orchestras-nak, valamint a BBC Big Band-nek.

Dowdeswell fiatal kora ellenére már olyan sztárokkal dolgozott együtt, mind Al Jarreau, Michael Buble, Gordon Goodwin’s Big Phat Band, Sheridan Smith, Peter Andre, Hamish Stuart, Josh Groban, Seal, Alfie Bowe, Michael Ball, Brendan Cole, és még sokan mások. Saját big band lemeze 2018-ban jelent meg. Trombita játéka olyan filmekben hallható, mint a Ne nézz fel (Don't Look Up), vagy a legutóbbi James Bond film: Nincs idő meghalni (No Time To Die).

 

Az est menetrendje:


20:00-20:50: 1. rész
20:50-21:05: szünet
21:05-21:55: 2. rész

 

Kinek ajánljuk? A bigband jazz kedvelőinek; a trombitazene rajongóinak; örömzene-fanoknak.

 

Jegyet veszek

Jegyárak

3 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Jó tudni!

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.