Azonnali hívás
Csernovszky Márk – szerzői est

Csernovszky Márk – szerzői est

Jegyet veszek
2022/12/13
19:00 - 20:30
Előadóterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Crossover
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
ének
Nagy Emma
vezényel
Kaszab Sebő
cselló
Hartmann Domonkos
ütő
Simon András
zongora
Orsovai Endre
zongora
Csernovszky Márk
hárfa
Ferge Elizabet
fagott
Fábry Bálint
fuvola
Siklósi Kristóf
moderátor
Csabai Máté

Csernovszky Márk – szerzői est

A szerzői estek sorozat decemberi epizódjában a szemtelenül fiatal és sokoldalú Csernovszky Márk négy darabjával ismerkedhet meg a közönség. A néhai Szagos Hörigekkók alapítója 2022-ben fejezte be a klasszikus zeneszerzés alapképzést a Zeneakadémián; jelenleg a Deus Ex Quartet, a Kollár Klemencz Kamarazenekar, a Lázár Tesók, a Deep Glaze és a Hét Hat Club zenekarok tagja, film- és színházi zenéket is komponál. Darabjaira jellemző a műfajok közötti határvonalak elmosása, illetve a képzőművészet ihlette szerkesztésmód. Az elhangzó művek között a szerzővel Csabai Máté beszélget.

A műsor legrégebbi darabja a 2019-es Elmepalota, amelynek ötlete a marseille-i Saint Vincent de Paul templomban pattant ki Csernovszky Márk fejéből, majd a szöveg és a zene párhuzamosan készült el. Az énekszólam legalább ugyanannyira merít a jazzben megszokott technikákból, mint a klasszikus hagyományból, de a darab sajátos hangzásvilágához az ütőhangszeres effektusok is nagyban hozzájárulnak. A szintén kis létszámú kamaraegyüttesre írt Polyaether címéhez híven sokrétegű és néhol álomszerű kompozíció; filozofikus folyamatzene, amelyben a már-már festőien szuggesztív képek éppúgy jelen vannak, mint az egzotikus távol-keleti hatások és a középkori zenei utalások. Az énekhangra és fuvolára íródott kamaradarab inspirációforrásául az olasz kortárszenei hangzásvilág szolgált, míg az improvizációból született zongoramű szólistájaként hosszú idő után ismét maga a szerző lép színpadra.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.