Azonnali hívás
IDŐPONTVÁLTOZÁS! Kezdés: 19:00 - Csillagórák – Ligeti, Bach, Beethoven

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Kezdés: 19:00 - Csillagórák – Ligeti, Bach, Beethoven

Budapest Sound Collective
Minden jegy elkelt
2022/05/09
19:00 - 20:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs

Jegytípus:
ülő
Zeneszerző: Ligeti
Hamburg concerto
Zeneszerző: J. S. Bach
III. G -dúr Brandenburgi verseny, BWV 1048
-------SZÜNET-------
Zeneszerző: Beethoven
III. 'Eroica' szimfónia, Op. 55

IDŐPONTVÁLTOZÁS! Kezdés: 19:00 - Csillagórák – Ligeti, Bach, Beethoven

A PROGRAM A BUDAPESTI TAVASZI FESZTIVÁL KERETÉBEN A BUDAPEST BRAND KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL VALÓSUL MEG.


"Egy népen belül az emberek millióira van szükség ahhoz, hogy egyetlen lángész megszülessék, a világon milliónyi értelmetlen órának kell leperegnie, mielőtt egy valóban történelmi óra, az emberiség egyetlen csillagórája elkövetkeznék" – írja Stefan Zweig Csillagórák című kötetének előszavában.

A Budapest Sound Collective Európa-napi koncertje három, ilyen csillagóra alatt, az ihletett pillanatok intenzitásában fogant zeneművet mutat be. Johann Sebastian Bach isteni rendje, Ligeti György egyszerre nyugodt és zaklatott, a jövőbe mutató zenéje és Beethoven Eroica szimfóniája – amely hangokba öntötte a felvilágosodás humanista eszméjét – tökéletes alkotások, az emberiség történetének legmagasabb művészi kifejeződései.

"Furcsa, konszonáns és disszonáns harmóniákat egyaránt kifejlesztettem, összetett ütemekkel. A kürtök nagyon jól keverednek egymással, és hogy tovább gazdagítsák a hangzást, a két klarinétos basszuskürtön játszik. Annak ellenére, hogy tele van furcsa ütemek spektrumával, az így kapott általános hangzás lágy és lágy" – mondja Ligeti György a Hamburg concertóról, amelynek névválasztása épp Bach Brandenburgi versenyműveinek analógiájára történt, Hamburg városának megrendelésére.

Bach kizárólag vonósokra írt 3. Brandenburgi versenye különleges helyet foglal a sorozatban: gyakorlatilag két gyors tételből áll, a köztük lévő Andante épp csak egy leheletnyi pihenőt hagy nekünk. Az első tétel egyetlen egyszerű dallam- és ritmusképlet: egy sejt, amelyből a folyamszerűen kígyózó, minden részletében logikusan összefüggő, táguló zenei anyag kifejlődik. A concerto zárótétele tipikus koncert-finálé, amely nem nélkülöz bizonyos táncos jelleget sem.

Beethoven 3. Eroica szimfóniáját bemutatásakor nem értette sem a korabeli közönség, sem a kritika. Egy angol kritikus azt javasolta a művet játszó londoni filharmóniai társaság zenekarának, hogy egész egyszerűen hagyják el az utolsó két tételt, hiszen semmi köze sincs az első kettőhöz. A szimfónia azóta egy korszak jelképe, a forradalom és a felvilágosodás szimbóluma lett, egy olyan fordulópont a zenetörténetben, amely után már képtelenség volt úgy zenét írni, mint előtte.

A Budapest Sound Collective meghökkentő őszinteséggel, a zene lényegéhez a hol zsigeri, hol intellektuális tapasztalás révén teszi kézzelfogható élménnyé a pódiumon megszületett hangokat. A zenekar koncertjei szakítanak a hagyományos, bevett elképzelésekkel és más művészeti ágakból jövő impulzusokkal is kiegészülnek. Többé válnak átlagos hangversenyeknél, beavató előadásokká alakulnak át, így azok számára is közel hozzák a klasszikus zenét, akik korábban idegenkedtek tőle.

Dubóczky Gergely 2014-ben alapította meg a Budapest Sound Collective együttest, amelynek a kísérleti vagy összművészeti projektek létrehozása mellett fontos célja, hogy a klasszikus repertoárba tartozó műveket friss, dinamikus megközelítéssel mutassa be.

Mácsai Zoltán, a Hamburgi concerto szólistája, 2016 óta Staatskapelle Dresden szóló kürtművésze. A Bajor Állami Zenekar, a Müncheni Filharmonikusok, a Concerto Köln és a Capella Andrea Barca vendégkürtöseként is fellépett. 2012-ben debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon egy Mozart-matiné keretében Michael Gielen irányítása alatt. Koncertet adott Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Horvátországban és Svájcban is.

Dubóczky Gergely generációjának egyik legsokoldalúbb és leginnovatívabb karmestere. Dolgozott Kocsis Zoltánnal, Fischer Ivánnal, Fischer Ádámmal és Eötvös Péterrel is. Rendszeres résztvevője a hazai koncertéletnek, külföldön is fellép, emellett saját együttesével, a Budapest Sound Collective-vel mutat be egyedi, olykor összművészeti produkciókat. Szinte az összes jelentősebb magyar zenekart vezényelte már. 2016-tól az akkor alakuló budapesti Széchényi Fesztivál zenei vezetője, 2017-2019-ig az Alba Regia Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. 2012-től művészeti vezetője a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarának.

 

CSILLAGÓRÁK – LIGETI, BACH, BEETHOVEN

Budapest Sound Collective

vezényel: Dubóczky Gergely

km: Mácsai Zoltán - kürt

Műsor:

Ligeti: Hamburg concerto

J. S. Bach: III. G -dúr Brandenburgi verseny, BWV 1048

-------SZÜNET-------

Beethoven: III. 'Eroica' szimfónia, Op. 55

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 200 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: