Azonnali hívás
Decolonize Your Mind Society – lemezbemutató koncert

Decolonize Your Mind Society – lemezbemutató koncert

Jegyet veszek
2023/03/11
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Pop
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Jegytípus:
álló
dob
Porteleki Áron
fretless basszusgitár
Hock Ernő
szintetizátor
Pozsár Máté
glissotar
Váczi Dániel
szaxofon
Kováts Gergő
fretless gitár
Szabó Bálint
ének
Balla Gergely/Zentai Márk
linnstrument
Molnár Bence
fretless gitár
Németh Bendegúz
moderátor
Karosi Juli

Decolonize Your Mind Society – lemezbemutató koncert

A 2018-ban alakult Decolonize Your Mind Society – amelyet a Gosheven nevű szólóprodukciójával is ismert Szabó Bálint gitáros hozott létre – 2020-as első nagylemezével (A Courteous Invitation To An Uninhabited Anabatic Prism) nagy figyelmet és elismertséget vívott ki nemcsak Magyarországon, de világszerte is. És nem is meglepő módon, hiszen a nem európai kultúrák zenéiből, nem-temperált hangolásokból, az amerikai minimalizmusból és a pszichedelikus, rituális zenékből inspirációt merítő anyag valóban figyelemreméltóan unikális produkció. A némileg átalakult zenekar 2023-ban megjelenő második albumával hasonlóan egyedi, de más megközelítésű – temperált, az oktáv egyenlő közű felosztásából származó hangolásokkal, páratlan metrumokkal és ezúttal a rögzített hangolású hangszerek helyett intonáló hangszeres játékkal megszólaltatott – anyagot hozott létre, amelyet a Zene Házában mutatnak be.

A Decolonize Your Mind Society természetes kiterjesztése Szabó Bálint (továbbá: 12z duó) Gosheven néven ismert szólómunkásságának, az általa korábban megkezdett útnak. Debütáló lemezük 2020 októberben jelent meg a Hunnia Records gondozásában, és a tiszta hangolás rendkívül színes világát tárja elénk varázslatos módon. A különleges hangolások mellé sok egyedi hangszer is társul, például a Zene Háza Kreatív Hangtérének egyik atyjaként is ismert Váczi Dániel saját fejlesztésű tárogató-szerű fúvós hangszere, a glissotar. A lemezről a neves brit The Wire magazin egész oldalas kritikában lelkendezett, míg itthon a Recorder, a Keret blog, a Kulter és a Dalszerző is a 2020-as év legjobb magyar lemezei közé választotta. Mindemellett a zenekar képviselte Magyarországot 2021 januárjában az Eurosonic fesztiválon. A 2023 márciuásban megjelenő, a Zene Háza-s koncerten már vinylen is előrendelhető második nagylemez előtt némileg átalakult a formáció. Szabó Bálint gitáros, Hock Ernő bőgős, Pozsár Máté szintetizátoros és Váczi Dániel glissotaros mellé Halmos András helyére Porteleki Áron érkezett dobosnak, továbbá Ávéd János helyére Kováts Gergő szaxofonosnak.

A tagsághoz hasonlóan a formáció teoretikus megközelítése is átalakult kicsit: a debütálás tiszta hangolásával, 4/4-es ritmusával és a szándék szerint pontos intonációjával ellentétben ezúttal azt a kérdést kutatják, hogy lehet-e pszichedelikus-ritualisztikus zenét létrehozni az oktávot egyenlő fokokban felosztó (például a gamelán slendro, vagy a különböző afrikai/óceániai/dél-kelet ázsiai kultúrákban is megtalálható ekviheptatónikus hangolást követő) hangolással, páratlan ritmusokkal és intonációval? Utóbbira példa, hogy a tiszta hangolású gitár helyett ezúttal már fretless gitár szól, valamint a bőgő/fretless basszusgitár, glissotar, és a szaxofon eddig is intonálva játszott. A friss album és annak bemutatója tehát ebben az egészen szokatlan hangkörnyezetben igyekszik a lehető "leghalláscsavaróbb" módon egy magával ragadó pszichedelikus élményt nyújtani. Szabadíts fel az elmédet és a hallásodat, és kövesd bátran a maszk mögé bújt dekolonizálókat!

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

3 000 Ft

A koncertterem elrendezése: álló

Elmentem a naptárba:

POP/ROCK-BÉRLET

 

Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát! Pop/rock bérletünk generációkon átívelő kalandokra invitál 3 bátran kísérletező, műfaji határokat feszegető, ikonikus produkció segítségével.

Koncertek

2023. január 21. (szombat), 19.30 Mordái lemezbemutató

2023. február 4. (szombat), 19.30 Vágtázó Halottkémek Vendég: Stone Sober

2023. március 11. (szombat), 19.30 Decolonize Your Mind Society lemezbemutató koncert

 Bérletár: 8 000 Ft

 

 

 


COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.