Azonnali hívás
Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…”

Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…”

Magyar és cigány népzene Székelyszenterzsébettől Őrkőig
Jegyet veszek
2023/02/26
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Tradicionális zene
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
hegedű, ének
Kóré Géza
ének
Eötvös Rémusz
Heveder zenekar:
hegedű
Fazakas Levente
hegedű, ének
Molnár Szabolcs
brácsa, kontra, cimbalom
Fazakas Albert
kontra, harmonika
Szilágyi László
bőgő
Ifj. Bajna György

Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…”

Sepsiszentgyörgy Őrkő negyede, az erdélyi magyarajkú cigányság kultúrájának és hagyományos zenéjének sajátos olvasztótégelye. Az őrkői zene és tánc az elmúlt évtizedekben nagy népszerűségre tett szert a táncházmozgalomban világszerte. Őrkőtől nagyjából 120 km-re, Székelykeresztúr mellett fekszik Székelyszenterzsébet. Kóré Géza a térség kiemelkedő tudású prímása, aki egyben az egyik legjobb hangú cigány énekes is Erdélyben. A Magyar Zene Háza színpadán Kóré Géza, és Eötvös Rémusz őrkői énekes a sepsiszentgyörgyi Heveder zenekarral, a Székelyföld emblematikus táncházas bandájával ad közös koncertet.

A Heveder zenekar 2002-ben alakult, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes kísérőzenekaraként, mikor Molnár Szabolcs prímáshoz társult a két Fazakas testvér (Levente – hegedű, Albert – brácsa). 2003 szeptemberében Molnár Szabolcs hívására érkezett ifj. Bajna György és egy évvel később Szilágyi László. A Heveder házigazdája a sepsiszentgyörgyi táncháznak és Népzene Néptánc találkozónak, az Erdélyi Táncház-zenész Találkozónak, valamint rendszeres résztvevője a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi táncházaknak, a Székelyföldi és a Kommandói Néptánc táboroknak, az Erdélyi Magyar Néptánc antológiának. A zenekar 2008. augusztus 23-án Tusnádfürdőn, az Erdélyi Táncházasok Találkozóján tartott koncertjén vette fel a Heveder Zenekar nevet. Első nagylemezüket 2009 februárjában, a gyimesközéploki Borospatakon rögzítették, melynek bemutatója 2010 áprilisában került sor. Rendszeres résztvevői a Kárpát medencei fesztiváloknak, táncházaknak. A zenekar rendszeres fellépő az Egyesült Államokban is, a magyar közösségének népzenei rendezvényein.

Népzenei bérlet

 

Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát! Népzenei bérletünk a múlt, a jelen és a jövő izgalmas találkozási pontjaként egy olyan utazásra invitál határokon innen és túl, amely biztosan meghatározó élmény lesz mindenkinek, aki velünk tart.

Koncertek

2023. január 28. (szombat), 19.30 Muzsikás és vendégei – Andy Irvine és Dónal Lunny duó (IRL) 

2023. február 26. (vasárnap), 19.30 Heveder, Kóré Géza, Eötvös Rémusz: „Lelkem, Laji bátyám…” Magyar és cigány népzene Székelyszenterzsébettől Őrkőig. 

2023. március 10. (péntek), 20.00 Buza felé nézek én: egy mezőségi falu énekesei a Tóvidékről 

Bérletár: 11500 Ft

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

3 800 Ft
Elmentem a naptárba:

 

 

 

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.