Azonnali hívás
Ifjú szivek String Quartet, PaCoRa Trio

Ifjú szivek String Quartet, PaCoRa Trio

Jegyet veszek
2022/05/08
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
Jazz

Jegytípus:
ülő
PaCoRa Trio
hegedű
Stanislav Palúch
cimbalom
Marcel Comendant
nagybőgő
Robert Ragan
__________
Ifjú Szivek Traditional String Quartett
hegedű
Hegedűs Máté
brácsa
Hegedűs Gergely
hegedű
Király Miklós
nagybőgő
Király Tamás

Ifjú szivek String Quartet, PaCoRa Trio

Adott egy szlovák etnojazz-zenekar és egy Szlovákiában tevékenykedő magyar zenekar, amelyek egyaránt merítenek a hagyományos népzenéből. A szlovák-moldáv PaCoRa Trio kelet-közép-európai etnojazzt játszik, az Ifjú Szivek Traditional String Quartet pedig a pozsonyi Ifjú szivek Táncszínház kísérőzenekara, de önállóan is alkotó, népzenét hazai viszonylatban is kiemelkedően feldolgozó négyes. A két formáció még soha nem egyesítette erőit, ezen a Magyar Zene Háza felkérésére létrejött koncerten játszanak együtt először.

A 2004-ben alapított PaCoRa Triót két szlovák és egy moldáv zenész alkotja. A tapasztalt, virtuóz hangszeresek szlovák és moldáv népzenei hagyományokra építve játszanak a népzene és a jazz nyelvével, és felhasználják a romániai cigánymuzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. 2005-ös első lemezükön inkább a jazzt színezték népzenei érzékenységgel, a 2012-es második viszont mélyebben gyökeredzik a tradicionális anyagban. A magyarországi zenészekből álló Ifjú Szivek Traditional String Quartet a nagy múltú, világhírű, azonos nevű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként a Kárpát-medence hagyományos magyar népzenei anyagát is játssza, ám repertoárjukon emellett számos komponált darab is szerepel, melyekkel nívós és sokszor meglepő feldolgozását nyújtják a népzenének. A két kiemelkedő formáció még soha nem lépett együtt színpadra, pedig összeköti őket a merítés a hagyományos zenei alapokból, a kifinomult, mesteri és virtuóz hangszeres tudás, valamint az általuk ötvözött műfajok mély ismerete.

Kinek ajánljuk? Az autentikus népzene nyitott fülű rajongóinak; az igényes, alapos népzenei feldolgozásokat kedvelőknek.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: