Azonnali hívás
NEKED8 Ensemble, Szatzker Zsanett, Deli Zsolt

NEKED8 Ensemble, Szatzker Zsanett, Deli Zsolt

Jegyet veszek
2022/05/25
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.
ének
Neked 8 Ensemble
harmonika
Szatzker Zsanett
harmonika
Deli Zsolt
videóinstalláció
Rick Zsófi
Zeneszerző: Schnittke
Requiem – Requiem aeternam
Zeneszerző: Josquin des Prez
Nymphes des bois
Zeneszerző: Poulenc
Stabat Mater (részletek)
Zeneszerző: David Lang
National Anthems – Our Common Fate
Zeneszerző: Händel
Theodora - How Strange Their Ends
Zeneszerző: James MacMillan
A Child’s Prayer
Zeneszerző: Fauré
Requiem – In Paradisum
Zeneszerző: J.S.Bach
Máté passió - Wir setzen uns
Örkény: válogatott novellák

NEKED8 Ensemble, Szatzker Zsanett, Deli Zsolt

Történt egyszer, hogy nyolc énekesnek egy trombitással kellett közös koncertet adnia. A fellépők körbenéztek, és megállapították: ez teljesen abszurd. Aztán egy újabb érdekes felállás: ugyanaz a nyolc énekes, ezúttal két harmonikával. Abszurd! Akárcsak annyi minden a minket körülvevő világban. A művészetnek pedig az a dolga, hogy reagáljon arra a bizonyos minket körülvevő világra, nem igaz? Ezen gondolatmenet mentén jutott el a Neked8 énekegyüttes oda, hogy legújabb performanszát az abszurd témája köré építi fel.

És hát kihez nyúljon a társművészeteket kedvelő zenész, ha az abszurd szakértőjétől szeretne segítséget kérni? Naná, hogy a 110 éve született Örkény Istvánhoz. A koncerten a Neked8-tól megszokott vokális minőség élményét Szatzker Zsanett és Deli Zsolt harmonikajátéka teszi még teljesebbé. Mivel a zenetörténet nem bővelkedik az erre az apparátusra írt művekben, a Gesualdótól Bachon át a kortárs darabokig terjedő műsoron elsősorban Deli Zsolt átiratait hallhatja a közönség. Az eleve vokális és az eredetileg hangszerekre írt darabokban a harmonikák hol megírt szólamot kapnak, hol másik kórust alkotnak, hol pedig improvizációval egészítik ki az énekhangzást. A nyolc zenemű – mert a nyolc kiváló szólistából álló Neked8 estjein mindig ennyi szólal meg – mindegyike párban áll egy-egy Örkény-novellával, a kapcsolódást pedig a szöveg, a szerző kiléte, a hangzás vagy épp a keletkezéstörténet adja. A koncert tükröt tart korunk szürrealitásainak és az emberek közti értelmetlen csatározásoknak.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

3 500 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: