Azonnali hívás
ELMARAD! – Otis Taylor (USA) | Terra Profonda

ELMARAD! – Otis Taylor (USA) | Terra Profonda

Énekes-dalszerzők #11
ELMARAD
2022/12/15
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Blues
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
gitár
Otis Taylor
ének
Lo Buglio Vincenzo
koboz, ír bouzouki, szaxofon
Kiss Krisztián
basszusgitár, akusztikus basszusgitár
Szabó Mátyás

ELMARAD! – Otis Taylor (USA) | Terra Profonda

Sajnálattal közöljük, hogy Otis Taylor betegség miatt lemondta teljes európai turnéját, így a december 15-i koncertjét is a Zene Házában. Az online vásárolt jegyeket a vásárláskor használt bankkártyára automatikusan visszautaljuk. A helyszínen vásárolt jegyekkel kapcsolatban, kérjük írjanak a jegy@zenehaza.com email-címre. Megértésüket köszönjük.

 

A chicagói születésű Otis Taylor későn érő típus, első lemeze majdnem ötvenéves korában jelent meg, ennek ellenére egyik legjelentősebb kortárs blueszenész. A gitáron, bendzsón, mandolinon és harmonikán játszó Taylor dalaival a realista iskola képviselője, a mindennapok valósága érdekli, a nagyobb és kisebb képet tekintve is. Különösen foglalkoztatják a fekete közösségeket érintő problémák, élen a rasszizmussal, ami egy blues-zenésztől aligha meglepő. Az est másik fellépője a 2012-ben alakult háromtagú magyar formáció, a Terra Profonda, amely az amerikai blues, a népzene és a jazz határain mozog.

A 74 éves Otis Taylor valódi legenda, és nem mellesleg ő az első klasszikus értelemben blues zenésznek tekinthető fellépő a Magyar Zene Házában. Otis Taylor Chicagóban született, zeneszerető családban nőtt fel, élete tulajdonképpen a kezdetektől összefonódott a zenével. Ugyancsak ifjú kora óta érzékeny az olyan témákra, mint például a rasszizmus, a kirekesztettség, az erőszak, az afroamerikai emberek problémái és élettapasztalatai, a különféle természeti csapások áldozatai, vagy éppen az európai cigányság sorsa. A hetvenes években a blues-rockos Zephyr zenekarban játszott, de aztán visszavonult a muzsikusi pályától, hogy csak 1995-ben térjen vissza, illetve induljon be igazán és adja ki első szólóalbumát. Azóta viszont behozta a lemaradást, több mint 15 album, közel ugyanennyi rangos díj és jelölés – a chicagói blues és az akusztikus blues egyik leghűbb tolmácsolója manapság, akit látni kell. Otis Taylor fellépései, lemezkiadásai mellett az utánpótlás-nevelésben is élen jár: a „Writing the Blues” néven futó „Blues az iskolákban” program mentora. Felesége támogatásával a zenész rendszeresen megjelenik az általános iskoláktól kezdve az egyetemekig, hogy biztassa, mentorálja és tanácsokkal lássa el a blues iránt érdeklődő fiatalokat. A 2012 őszén összeállt Terra Profonda (jelentése: mély föld) különleges, szokatlan hangszerelésű dalaiban tanúi lehetünk, amint mondjuk Ali Farka Touré Tom Waits-szel találkozik, vagy a Muzsikás Együttes tagjai a Wovenhanddel koccintanak Van Zandt egészségére. Ahogy a zenekar neve is sugallja: a zene fontos eleme a föld, a föld-közeli megszólalás, a nyersesség, a piszkosság. Mivel az élő előadások sokkal inkább hasonlítanak egyfajta háromszereplős, színházi perfomanszokhoz, mint zenei koncertekhez, talán a drámai blues a leghelytállóbb körülírása a trió zenéjének.

ELMARAD

Jegyárak

4 500 Ft
Elmentem a naptárba: