Azonnali hívás
Robert Henke: CBM 8032 AV | Bartha Márk – EXTRA ELŐADÁS

Robert Henke: CBM 8032 AV | Bartha Márk – EXTRA ELŐADÁS

CBM 8032 AV
Minden jegy elkelt
2022/02/26
16:45 - 19:10
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Elektronikus
5 db Commodore CBM 8032 számítógép
Robert Henke
_______
live act
Bartha Márk

Robert Henke: CBM 8032 AV | Bartha Márk – EXTRA ELŐADÁS

Robert Henke (1969) társalapítója volt a nagyhatású Monolake minimal techno duónak, amelyet 1999 óta egyedül visz, de legalább ilyen fontos pont munkásságában a monolake-es társsal, Gerhard Behlesszel közösen alapított Ableton zenetechnológiai szoftercég, amellyel zenészek millióinak változtatták meg az életét az elmúlt húsz évben. Az audiovizuális előadások felé forduló Henke legújabb műsorával friss vívmányok helyett öt darab egymáshoz kapcsolt 1980-as gyártású Commodore számítógéppel, negyven évvel ezelőtti technikával állít elő felszabadító kortárs produkciót.

Az 1980-ban piacra dobott Commodore CBM 8032 személyi számítógépből negyven éve is elő lehetett volna csalni ezeket a hangokat és vizualitást – amiket Henke most egy egészen pazar és innovatív audiovizuális műsorban tár elénk –, ám az elmúlt négy évtized elektronikus zeneesztétikai fejlődése mégis elengedhetetlen volt ennek megvalósulásához. A CBM 8032 AV című egyórás műsor mérföldkő lesz a műfajban, egy olyan producertől, aki az Ableton Live-val megújította az elektronikus zene élő produkcióit, csak ő ezúttal nem egyszerűvé tette a maga dolgát, hanem pont megnehezítette, hiszen egyáltalán nem zenekészítésre összerakott gépekből csalja ki a processzorok és memóriák egymásnak felelgető, improvizatív, blippelő-klikkelő, szinuszos hanghullám-technóját. Limitált, meghaladott technológiáról bizonyítja be, hogy korlátlan fantáziával előremutató produkciókra is használható. A nyers zenével szinkronban a nyolcvanas évek Commodore-zöldben úszó számítógépes vizuális esztétikája teszi teljessé az élményt. A projekthez Henke hardveresen és szoftveresen is rengeteg fejlesztést hajtott végre egy sokfős csapattal, a műsor grafikai elemeit Anna Tskhovrebov szoftvermérnökkel közösen tervezték.

Az est első felében hazai oldalról a filmzeneszerzőként is aktív, ambientes és absztrakt, eleve széttöredezett zenei világokat ütköztető Bartha Márk zenél.
 

Kinek ajánljuk? UK Bleep & Bass-fejeknek, akiknek megvan otthon a Computer World a Kraftwerktől, számítógép-geekeknek, a 90-es évek minimal techno rajongóinak


A koncertet másnap 13:30-tól Artist Talk követi, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.
 

Így készült: részletes útmutató a hardveres és szofveres fejlesztésekhez.

A Fact magazin 28 perces filmje a projektről: How Robert Henke used five 1980s computers to create CBM 8032 AV


Fotó: © Pieter Kers

Minden jegy elkelt

Jegyárak

4 000 Ft
Elmentem a naptárba: