Azonnali hívás
Tabula Rasa #2 – Kurátor: Pozsár Máté

Tabula Rasa #2 – Kurátor: Pozsár Máté

Pozsár Máté, Nagy Emma, Kováts Gergő
Jegyet veszek
2022/10/25
20:00 - 21:30
Előadóterem
Típus:
Programsorozat
Különleges programjaink
Műfaj:
Jazz
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
zongora
Pozsár Máté
ének
Nagy Emma
basszusklarinét, szaxofon, elektronika
Kováts Gergő
moderátor
Pap Dávid

Tabula Rasa #2 – Kurátor: Pozsár Máté

A Zene Háza a tavasz folyamán Tabula Rasa néven megkezdett sorozatában a címnek megfelelően üres lappal, a nulláról indít három zenész, akik másfél nap próbafolyamat után a második estéjén adnak egy improvizatív koncertet. A Tabula Rasa nem titkolt célja, hogy friss zenei kifejezésmódok feltárására, műfajoktól független improvizációra, megszólalásra ösztönözze különböző zenei színterek erre nyitott képviselőit. Minden alkalommal egy kurátor hívja a zenészeket, találja ki a koncepciót és vezeti a kizárólag az adott alkalomra összeálló formációt, amelynek műsorát a Zene Háza lemezen is kiadja. A második ilyen alkalmon Pozsár Máté zongorista a kurátor, és Nagy Emma énekes, valamint Kováts Gergő basszusklarinétos, szaxofonos, elektronikát is hozó zenészek alkotják a triót.

Pozsár Máté zongorista a magyar free jazz szcéna egyik prominens alakja, szeptembertől a Bartók Konzervatórium tanszékvezetője. A fiatal muzsikus tanárként nagy hatást gyakorol az elkövetkezendő zenész generációkra, eredeti látásmódja és kiemelkedően érzékeny zeneisége örökké friss fejlődéstant eredményez. Az Ajtai Péterrel, Kováts Gergővel és társaikkal kialakult szellemi körök a hazai művészeti élet önálló és szerves részét képezik, és megkerülhetetlenek hazánk kortárs zenei kultúrájában.

Nagy Emma tizenkilenc éves korában alakult saját formációjával harmadik lemezét készítette el idén. A lengyel, svájci és olasz színtéren mozgó Nagy Emma Quintet milyenségét a zenekar egyedi hangvétele és egységes kompozíciói alkotják. Ez a zeneszerzői látószög határozza meg, és foglalja össze Emma jelenlétét a klasszikus és jazz zenei világban.

Kováts Gergő budapesti jazztanulmányai alatt a jazz felől fokozatosan a free jazz majd a szabad improvizácó felé fordult. Stabil tagja a hazai kicsiny, de kitartó (és növekvő) szabadzenei közösségnek, minden korosztállyal együttműködve. A szimplanádas hangszercsaláddal való kísérletezés közben felmerült benne az igény egy sokkal komplexebb hangszer-zenész viszonyra, így került Hágába elektronikuszenét tanulni. Legújabban azon munkálkodik, hogy zenészpartnereivel együtt addig nem tapasztalt területre evezzenek, ezáltal egyre többet megismerve az improvizáció lényegéről.

Moderátor: Papp Dávid

Jegyet veszek

Jegyárak

2 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

Interjú a Tabula Rasa-koncertsorozat szerkesztőivel, Gyárfás Attilával és Halmos Andrással

A Magyar Zene Háza rengeteg programsorozata között is teljesen egyedi az improvizációra, kísérletezésre épülő, beszédes című Tabula Rasa-széria, amelynek lényegéről annak két szerkesztője, két dobos, Gyárfás Attila, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzdob művésztanára és Halmos András, a Zene Háza koncertprogram vezetője mesél a két őszi Tabula Rasa-esemény – az október 25-i Tabula Rasa #2 – Kurátor: Pozsár Máté, és november 29-i Tabula Rasa #3 – Kurátor: Jozef Dumoulin – előtt.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.