Azonnali hívás
Zombola Péter szerzői est

Zombola Péter szerzői est

A Debreceni Zeneművészeti Egyetem koncertje
Jegyet veszek
2022/06/11
18:00 - 19:00
Koncertterem
Esemény időtartama:
39 perc
Típus:
Koncert
Programsorozat
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Közös

Programsorozat:
Zeneszerző: Zombola Péter - 8 perc
Szvit szaxofonzenekarra
Zeneszerző: Zombola Péter - 8 perc
Chaconne
Zeneszerző: Zombola Péter - 5 perc
Canzona
Zeneszerző: Zombola Péter - 18 perc
Szvit kamarazenekarra - ősbemutató

Zombola Péter szerzői est

Az Arvo Pärt-féle skandináv minimalizmust és a neobarokk stílust mutatja be több oldalról, változatos apparátusra írt műveken keresztül Zombola Péter szerzői estje, amelyen a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak. A zeneszerzőt szoros kapcsolat fűzi az intézményhez: annak docenseként zeneszerzést, hangszerelést, zeneelméletet és filmzenét tanít. A Szvit szaxofonzenekarra a Zeneművészeti Kar felkérésére készült, míg a Canzona a vonósnégyes homogén, mégis sokszínűvé tehető hangzásvilágát aknázza ki.

A szaxofonzenekarra írt Szvitben egy könnyed hangvételű, pezsgően vidám és lendületes karakterű szakasz keretez két olyan tételt, amelyek a régmúlt zenéjéhez nyúlnak vissza. A másodikat Vivaldi Négy évszak című műve, a harmadikat a reneszánsz kánonok szigorú szerkesztésmódja és varázslatos hangzása inspirálta. Ami a hangszerelést illeti, a Chaconne-nak több verziója létezik, ezen a koncerten a két furulyára, csellóra és csembalóra írt változat hangzik el. A műfaj hagyományaival összhangban előbb megszólal az egész darab alapját képező akkordsor, majd erre épülő variációk következnek, amelyek a végkifejlet felé haladva egyre apróbb ritmusértékekkel keltik a gyorsulás és sűrűsödés érzetét. Az egytételes Canzona lassú, melankolikus, lírai és elmélkedő hangvételű mű, a programot lezáró újabb, de ezúttal kamarazenekarra írt Szvit pedig egyesíti és összefoglalja a koncerten bemutatott két zeneszerzési irányzatot.

A Szvit kamarazenekarra című alkotás ősbemutatóját a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara szólaltatja meg, Bolyky Zoltán vezényletével.

Jegyet veszek

Jegyárak

1 000 Ft
Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

 

Debrecen zenei életének keresztmetszetét bemutató programsorozat

A Magyar Zene Háza évente több alkalommal kaput nyit egy-egy városra, először Debrecen zenei életébe engedünk betekintést az intézményen keresztül - egy többhetes rendezvénysorozat keretében különleges koncertekkel, egyszeri eseményekkel.

A Magyar Zene Háza Debrecen fókuszú Városkapu: Debrecen című programsorozata a koncertek terén egy feltörekvőket bemutató szabadtéri ingyenes eseménnyel kezdődik. Debrecen mindig is valahol az elsők között volt a vidéki városok között, ha beatzenéről, rockról vagy popról van szó. A hagyományok erősek, de a város előre is tekint: az elmúlt években számos friss, a korszellemre is reflektáló produkció indult el. 2022-ben első alkalommal van Debrecenben egy közel teljes képet nyújtó városi zenei seregszemle, a pécsi mintára megszervezett Made In Debrecen Fesztivál. 

2022/05/17 - 2022/06/11
Jó tudni!

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.