Azonnali hívás
Szabadegyetemek

Szabadegyetemek

Zenei élmény és ismeretterjesztés

 

Ha nem csak hallgatni szereted a zenét, hanem tanulnál is róla, vágysz az új zenei élményekre és felfedezésekre, akkor Neked Szabadegyetemi programunkon a helyed! Figyelem, programjaink nyomokban interaktivitást tartalmaznak!  

Hiszünk a játékos, személyre szabott tanulás erejében. Szabadegyetemi programjainkon saját élményeken keresztül tehetsz zenei felfedezéseket, és tanulhatsz új ismereteket. Változatos programjaink között mindenki megtalálja majd a kedvérevalót. 

A Magyar Zene Háza történetéről „Így lettünk mi” sorozatunkban mesélünk. Az ismeretterjesztő beszélgetések során az épület tervezésétől egy intézmény születéséig vezető izgalmas, kihívásokkal teli útját ismerhetitek meg.  Beat-történeti sorozatunk a filmtörténeti archívummal közös kollaborációban hívja elő a korszak nagy slágereit neves szaktekintélyek segítségével. Hangadó sorozatunk a „Hangdimenziók - zenei utazás térben és időben” című zenetörténeti állandó kiállításunk egyes részleteit dolgozza fel a Ti hangotok zenei kíséretében. Tóth Árpád előadássorozatain a közös éneklés garantált, az aktuális témák megismerésének nélkülözhetetlen kelléke.

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Az előadássorozat a Hangdimenziók című állandó kiállításunkban megjelenő zenetörténeti korszakokban mélyül el, az ott látottak-hallottak mellé ad interaktív belépési pontokat. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

2022/02/27 - 2022/06/19

A sorozat célja az olyan köztudatban lévő tévhitek, tévképzetek megdöntése, melyek egyfajta tanult akadályként vannak jelen az embereket a zenei élménnyel összekötő úton. Minden alkalom egy-egy ilyen tévképzetet vesz célpontba, és mind zenei, mind pedig intellektuális élménnyel segít felismerni, hogy miért fölöslegesek, kártékonyak, de leginkább hamisak ezek a tanult gátak. Megismerkedünk a tévhitek eredetével, hatásmechanizmusával és következményeivel, valamint élményoritentált formában megtapasztaljuk, hogyan tudunk ezeken a mesterséges határokon átlépni és kapcsolatba kerülni a zenével.  

2022/03/23 - 2022/05/03

A magyar popzene megjelenése a hazai filmtermésben

A magyar popzene története a beat hatvanas évekbeli felbukkanása óta téma a hazai filmekben. A két világ – a zene és a film – találkozása számos izgalmas pillanatot eredményezett, sorozatunk ezekből villant fel néhányat a beatzenés filmektől a nyolcvanas évekbeli alkotásokon át Szomjas György vonatkozó zenés munkáiig.

2022/02/09 - 2022/05/24

Bemutatkozik a Magyar Zene Háza

A sorozat célja, hogy bemutassa a Magyar Zene Háza kialakulásának folyamatát a kezdetektől napjainkig. Az ismeretterjesztő beszélgetések során az épület tervezésétől az intézmény megszületéséig vezető izgalmas, kihívásokkal teli út ismerhető meg.

2022/03/10 - 2022/05/12