Azonnali hívás
Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek

A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada feltörekvő, valamint az egyes rétegzsánerek előadóinak is lehetőséget ad koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett. A május 10-én kezdődő szabadtéri szezon ingyenes programkínálatában DJ-szettek, koncertek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok is helyet kaptak. A szabadtéri koncertek mellett megnyílik a Zene Háza kültéri kerthelyisége, a ZeneKert is.

2022/05/09 | 6 p
Tovább

A Ház Zenéje Blog

Lukács Miklós és vendégei a házban
2022/05/13   |   0:29

Május 14-15-én Lukács Miklós a házigazda, aki vendégeivel műfajokon átívelő, népek zenéjét összekötő műsort kínál. A szombati nap esti koncertjén az est házigazdáját Dés András ütőhangszeres, Novák Csaba nagybőgős, Fekete-Kovács Kornél trombitás és egy görög művész, az ókori húros, pengetős hangszeren, a lírán zenélő Sokratis Sinopoulos egészíti ki.

Küdsi Ergüner Trio
2022/05/13   |   0:28

Kudsi Ergüner, az egyik legősibb hangszer, a ney, azaz a hatlyukú török népi síp nagymestere, a tradicionális Mevlevi szúfi zene egyik elsőszámú ápolója, az oszmán klasszikus zene kutatója – nem mellesleg UNESCO jószolgálati nagykövet. Triójával és koncertjével a szúfi zenét inspiráló három nagy szúfi költő előtt tiszteleg, de egyben sokrétű zenei utazást kínál az összes szúfi közösség dallamaiból, improvizációiból. Többszázéves tradíció elevenedik meg Ergüner koncertjén, egy olyan kultúra, amely mindig a szabadság és az eksztázis felé törekszik.

Most őszintén. Milyen?
2022/05/11   |   7 perc

Valóban természetközeli élményt nyújt a Magyar Zene Háza? Milyen egy üvegfalú koncertteremben zenélni? Vajon többet tud-e Sou Fujimoto a magyar építészeknél? Többszerzős kritikánkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Az írás zenészek és építészek, Mátrai Péter, Tóth Levente, Török Dávid és Nagy Csaba tollából született.

EXILES - Exkluzív kislemez a Magyar Zene Házában
2022/05/10   |   9 perc

Május 11-én este a nemzetközileg is komoly hírnevű, magyar EXILES kiadó jelentkezik önálló programmal a Magyar Zene Házában. A kiadó köré filozófiájában, zeneiségében és vizuális megjelenésében is előremutató, erős közösség épült, katalógusuk a hazai underground elektronikus zenei közeg széles spektrumát öleli fel. EXILES Classics estjükön a közösség oszlopos és régi tagjai, Alley Catss, FOR., Nemerov, OOO és Juhász Tamás játszanak kísérleti tánczenét.

„Semmit ne várj, és mindent megkapsz”
2022/05/10   |   12 perc

Arról, hogy mi az abszurd – Örkény István nyomán ezt a címet is viselhetné a Neked8 énekegyüttes legújabb előadása, amelyet az abszurd témája is inspirált. Szatzker Zsanett és Deli Zsolt harmonikajátékának köszönhetően egyedülállóan izgalmas hangzásokkal gazdagodnak a megszólaló művek, melyek a reneszánsztól egészen napjainkig ívelnek. Dezső Sárával és Deli Zsolttal a közös munkájukon túl arról is beszélgettünk, hogyan reagál a koncert a minket körülvevő világra, és miért lehetne akár Értelmetlen halál is a program címe. Végül az interjúból az is kiderül, hogyan ne hívjuk a harmonikát.