Azonnali hívás
A Mikrokozmosz nyomában

A Mikrokozmosz nyomában

Zarándy Ákos MMA Művészeti Ösztöndíjprogramjának összefoglaló koncertje
Ingyenes
2022/06/01
17:00 - 18:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Zenepedagógia
Ismeretterjesztés
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Interaktív

Jegytípus:
ülő
Kabóca zenekar, vezényel: Zsíros Levente
Tücsök zenekar, vezényel: Záborszky Kálmán
előadó
Zarándy Ákos
házigazda
Dénes-Worowski Marcell

A Mikrokozmosz nyomában

Zarándy Ákos zeneszerző, zenepedagógus Bartók Béla Mikrokozmosza által inspirált hangszeroktatási vízióját sok éve építi, melyet a Magyar Művészeti Akadémia is támogatott három éves ösztöndíjprogramjával. A hangverseny során a már oktatásba került szóló- és kamaradarabok kerülnek bemutatásra rövid módszertani magyarázatokkal kísérve, valamint az is kiderül, lehet-e etűdöt írni zenekarra.

A „Mikrokozmosz nyomában” című MMA ösztöndíjprogram fő koncepciója az volt, hogy olyan új műveket írjak zeneiskolás hangszeresek számára a zongoristákat kivéve 1-től 6. osztályig, amelyek méltán őrzik Bartók Bélának azt a tradícióját, miszerint a legegyszerűbb kis darabocska is lehet maximálisan művészi élményt nyújtó zenemű amellett, hogy egyébként pedagógiai célzatú. Magyarul, a zongorán kívüli többi hangszernek és hangszercsoportnak próbáltam megírni a "Mikrokozmoszait", "Gyermekeknekjeit", pontosabban törekedtem rá, hogy az említett remekművek eszmeiségének magas szintjéhez közelítsek. A három éves program idejének nagyjából a közepén bátorkodtam, hogy picit megváltoztassam annak alapkoncepcióját. Ez azt jelenti, hogy csak az anyag első fele lett zeneiskolás szintű, a második rész átnyúlt a konzis és a haladó tanulmányokba, így a legtöbb hangszernél két kötet (egy kezdőt és egy haladót) írtam.

A mai esten ezekből a darabokból hallunk szemelvényeket főként budapesti alap és középfokú zenei intézmények növendékeinek előadásában.

Jó tudni!

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Ingyenes

Jegyárak

ingyenes / free
Facebook esemény
Elmentem a naptárba: