Azonnali hívás
Bolyki Sára – Várallyay Petra duó

Bolyki Sára – Várallyay Petra duó

Ingyenes
2022/06/08
21:00 - 22:30
Szabadtéri színpad
Típus:
Koncert
Műfaj:
Jazz
Tradicionális zene
hegedű, ének
Várallyay Petra
ének, csonguri
Bolyki Sára

Bolyki Sára – Várallyay Petra duó

Bolyki Sára és Várallyay Petra szabad improvizációtól az ethnojazz groove-okig húzódó zenei együttműködése a 2010-es évek elején kezdődött a Bartók konzi jazz tanszakán, azóta számos projektben alkotnak és zenélnek együtt a Jazzation acapella együttestől Petra 2020-ban bemutatott hegedűversenyig. A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán is hallható ének-hegedű duó formációjuk a 2019-es Bartók Világverseny nyitókoncertjén debütált. Különleges zenei világukban organikus fúziót alkot népzene és kortárs zene, saját szerzeményeikben és feldolgozásaikban éppúgy jelen van az ethnojazz ritmikai komplexitása, mint a szabad improvizáció. 

Bolyki Sára zenész felmenői hatására gyermekkora óta az éneklés és a különböző műfajok bűvöletében él. Klasszikus zenei tanulmányok után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen népi ének szakán szerzett diplomát. Jazzénekesi végzettségét a Bartók konziban szerezte. Többszörös Arany Páva-díjas, a marosvásárhelyi StudJazzFest Legjobb énekesnő-díjának birtokosa. 2015 óta tagja a nemzetközileg elismert Jazzation a cappella együttesnek, mellyel a legrangosabb hazai helyszínek mellett Belgiumban, Németországban, Oroszországban és Tajvanon is koncertezett. 2018 májusában Bobby McFerrin mögött énekelt a Művészetek Palotájában. Grúz népzenét a Tbilisi State Conservatoire vendéghallgatójaként tanult, jelenleg doktori tanulmányait végzi és népi éneket oktat a Zeneakadémián, emellett a Babcsán projekt, a Bacchus Consort és különböző népzenei, világzenei és jazzprojektek meghívott énekesnője.

Várallyay Petra első nagy sikereit klasszikus hegedűsként érte el, később azonban érdeklődése egyre inkább az improvizatív fúziós zene és a komponálás irányába vitte. Érettségi után a Bartók Konziban tanult jazz-zongorát és jazzéneket, majd a Zeneakadémián jazz-zeneszerzést és klasszikus hegedűt. Saját zenéjében organikus fúziót alkot a műfaji sokszínűség, karakteres játékával ugyanúgy jelen van az underground zenei szcéna kultikus koncerthelyszínein, mint a legnívósabb hangversenytermek színpadán. Dolgozott Bobby McFerrinnel és Yo-Yo Mával, fellépett számos hazai és külföldi fesztiválon a műfajok széles spektrumát bejárva a barokk zenétől a free jazz-ig. Rendszeresen közreműködik kortárs művek bemutatóján, a Jazzation számára írt darabjai pedig Európa legnagyobb acappella fesztiváljain hangzanak el. 2014-ben megalapította saját fúziós jazz-trióját, mellyel számos szakmai elismerést, köztük a 2017-es Sibiu International Jazz Competition 'Best Instrumentalist' díját vehette át. 2016-ban Orszáczky-díjat, 2017-ben Junior Artisjus-díjat, 2020-ban Junior Prima Díjat kapott. 2020 februárjában a Zeneakadémián mutatta be első hegedűversenyét teltházas szerzői estjén, Deadline Haze című triólemezével pedig a független előadók és alkotók elismerésére létrehozott Independent Music Awards (USA) díjazottja lett.

Ingyenes

Jegyárak

Facebook esemény
Elmentem a naptárba: