Azonnali hívás
Chris Thile

Chris Thile

Énekes-dalszerzők #8
Jegyet veszek
2022/10/21
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Globálzene

Programsorozat:

Jegytípus:
ülő
mandolin, ének
Chris Thile

Chris Thile

Az amerikai bluegrass, progresszív folkszíntér egyik legelismertebb alakja, Chris Thile első magyarországi koncertjét adja a Magyar Zene Házában a 2021-ben megjelent Laysongs című albumának turnéján. A négyszeres Grammy-díjazott mandolinos dalszerző-előadó a Nickel Creek zenekarral robbant be a 2000-es évek legelején, később a Punch Brothers-szel is szép sikereket ért el, no meg persze számtalan közreműködéséről is ismert, de szólómunkásságában a most turnéztatott nyolcadik albuma egy igazi fordulópont: ez ugyanis az első tényleg teljesen egyedül rögzített lemez, csak Thile és az ő mandolinja. Így érkezik első budapesti koncertjére is.

Chris Thile a 21. század egyik legismertebb mandolinosa, az amerikai folkműfajok, elsősorban a progresszív bluegrass nagy sztárja, aki tiniként kezdte a zenélést, a Watson-testvérekkel alapított Nickel Creekkel akkor robbantak be, amikor a bluegrasst a Coen-testvérek 2000-es filmje, az Ó, testvér, merre visz az utad? is nagyon népszerűvé tette. A Nickel Creek azévi, cím nélküli albuma máig a műfaj egyik alapvetése, a következő lemezen elhelyezett Pavement-feldolgozás pedig az indie-rockerekkel is megkedveltette a társaságot. A Nickel Creek felbomlása után (a trióból Sara Watkins később dolgozott az I’m With Her zenekarban egy másik americana-stílusú Magyar Zene Háza-fellépővel, a június 7-én érkező Aoife O’Donovannel, akivel Thile is sokszor zenél együtt) Chris Thile megalapította a hasonló szellemiségű Punch Brothers-t, de ekkor már szólókarrierje is bőven beindult és rengeteg produkcióban működött közre, elég csak megemlíteni néhány közösködését: Glen Phillips, Yo-Yo Ma, Edgar Meyer, Béla Fleck, Dolly Parton, Brad Mehldau, Jacob Collier, Wulfpeck. A zenei nyitottság, a széles műfaji merítés a fentiekből is egyértelmű, ám a rengeteg elismerést begyűjtő Thile a mandolint és a bluegrasst a klasszikus zenékkel is házasítja, Bach szonátákat és partitákat tartalmazó lemeze szintén nagy sikert aratott. Thile első szólólemeze még 1994-ben, 13 éves korában jelent meg, ám majdnem harminc évvel később, csak most jutott el odáig, hogy egy tényleg teljesen egyedül rögzített albumot adjon ki. A 2021-ben megjelent Laysongs spirituális, lélekkereső, intim anyag, amelyet egy templomban rögzített a dalszerző és a saját dalok mellett tartalmaz feldolgozásokat is, közte egy Bartók-darabot (Sonata for Solo Violin, Sz. 117: IV. Presto). Thile őszi európai turnéjának második állomásán ezt stílszerű lenne hallani Budapesten.

Kinek ajánljuk? Az amerikai folkzenék, bluegrass, folk, country, americana kedvelőinek; a mandolin hangját szeretőknek, a meglepő zsánerházasságok iránt fogékonyaknak.

nyitókép: Josh Goleman
 

Jegyet veszek

Jegyárak

6 000 Ft

A jegyértékesítés március 4-én, pénteken 10:00-tól indul.

Bérlet ára: 11000 Ft (20% kedvezmény bérletben)

Facebook esemény
Elmentem a naptárba:

ÉNEKES-DALSZERZŐK BÉRLET

 

A Zene Háza Énekes-dalszerzők bérlete három remek amerikai énekes-zenész koncertjére invitál: a Grammy-jelölt Becca Stevens sokszínű folk-jazz-poppal és megjelenés előtt álló új albummal érkezik, a négyszeres Grammy-díjas Chris Thile a mandolin mestere, őt szólóban, első teljesen egyedül rögzített lemeze turnéján láthatjuk, és elcsíphető az amerikai blues egyik legizgalmasabb alakja, Otis Taylor, aki gitáron, bendzsón, mandolinon és harmonikán is játszik, de igazi fegyvere az énekhangja.

 

2022.10.15., szombat 19.30 Becca Stevens (USA)

2022.10.21., péntek 20.00 Chris Thile (USA)

2022.12.15. (csütörtök), 19.30 Otis Taylor (USA) I Terra Profonda 

 

Bérlet ára: 11000 Ft  (20% kedvezmény bérletben)

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.