Azonnali hívás
Klézsei Ünnep

Klézsei Ünnep

Csángó népzene Moldvától Budapestig
Minden jegy elkelt
2022/01/30
20:00 - 21:30
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
furulya, kaval
Hodorog András
ének
Petrás Mária
ének
Enyedi Ágnes
ének
Navratil Andrea
hegedű
Draskóczy Lídia
hegedű
Zsabokorszky Ferenc
furulya
Kerényi Róbert
furulya
Ladányi Ferenc
furulya
Nagy Bercel
furulya
Sófalvi Kiss Csaba
furulya
Salamon Soma
koboz
Kiss Krisztián
koboz
Németh László
cimbalom
Szabó Dániel
dob
Benke Felix
A műsort rendezi: Németh László népzenész, népzenekutató

Klézsei Ünnep

A moldvai magyar falvak közül Klézse népzenéje a legismertebb. „Söltünek neveztetik a furulya, mi ritka legény, kinek nincs” – olvashatjuk egy 19. századi feljegyzésben. Száz évvel később készültek az első hangfelvételek a klézsei furulyásokkal, köztük Hodorog Andrással, aki azóta a táncházmozgalom fontos szereplőjévé, számos táncházzenész mesterévé vált. András bácsi ma is gyönyörűen, gazdagon variálva furulyázik és kavalozik. Koncertünkkel őt köszöntjük nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

Hodorog Luca volt az egyik legjobb énekes Klézsén. Erről nem csak Kallós Zoltán és mások gyűjtései tanúskodnak, hanem a fia, András furulyás repertoárjában is felbukkannak a dalok a virtuóz táncdallamok mellett. Ünnepi koncertünk énekesei, Petrás Mária – aki anyai ágon szintén klézsei –, valamint Enyedi Ágnes és Navratil Andrea a dalokon keresztül András bácsi édesanyját is megidézik. A fellépő furulyások – Kerényi Róbert, Ladányi Ferenc, Nagy Bercel, Sófalvi Kiss Csaba és Salamon Soma – mind régóta Hodorog András tanítványai. További közreműködőink Draskóczy Lídia és Lipták Dániel hegedűn, Kiss Krisztián és Németh László kobzon, Szabó Dániel cimbalmon és Benke Felix dobon. A Moldvában hagyományos kislétszámú zenekari felállások mellett a táncházakban elterjedt hangszerelésű muzsikát is hallhatunk a Tázló együttes előadásában.

A műsor előtt dr. Pávai István tart ismeretterjesztő előadást Moldva népzenéjéről. A koncertet követő táncházba pedig - amely az Előadóteremben lesz - bárki bekapcsolódhat Molnár Előd segítségével. A műsort rendezi: Németh László, népzenész, népzenekutató.

Kinek ajánljuk? Az autentikus népzene rajongóinak; moldvai táncházőrülteknek; Hodorog András tisztelőinek.

 

A jelenleg érvényben lévő kormányrendelet alapján zenés-táncos rendezvényt kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek látogathatják.

A belépés két módon lehetséges:

  • Érvényes védettségi igazolvány + személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával
  • EESZT telefonos alkalmazáson belüli védettségi igazolvány + személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával

Nem magyar állampolgárok vagy magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok esetében elfogadunk uniós digitális Covid-igazolást is az oltottságról vagy átesettségről.

A jogszabály értelmében nem áll módunkban elfogadni semmilyen más (papír)formátumú igazolást, sem negatív PCR tesztet (sem oltási igazolást, sem orvosi papírokat).

Minden jegy elkelt

Jegyárak

3 500 Ft
Elmentem a naptárba: