Azonnali hívás
Lajtha 130

Lajtha 130

Emlékkoncert Lajtha László tiszteletére
Jegyet veszek
2022/10/30
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Tradicionális zene
Klasszikus/Kortárs
ének
Nyitrai Marianna
rendező
Árendás Péter
ének
Sőregi Anna
bőgő
Bognár András
brácsa
Papp Endre
cimbalom, ének
Szabó Dániel
furulya
Juhász Zoltán
hegedű
Csernók Klára
hegedű
Nyitrai Tamás
hegedű
Gombai Tamás
Korossy Kvartett

Lajtha 130

2022-ben ünnepeljük Lajtha László születésének 130. évfordulóját. A Magyar Zene Háza egy tematikus nappal tiszteleg a neves zeneszerző, népzenekutató emlékezete előtt. Délután kerekasztal-beszélgetés, majd szabadegyetemi előadás avatja be a közönséget Lajtha kutatói-zeneszerzői tevékenységébe, illetve mutatja be a hamarosan átadásra kerülő bicskei Lajtha-házat, ami az idei év egyik fontos vidéki zeneipari beruházása. Az esti népzene-klasszikus koncert Lajtha zeneszerzői munkásságából ad ízelítőt és főbb népzenei kutatásaiba ad betekintést.

A népzenei fókuszú ünnepi koncert műsorában elhangzik a szerző op. 58 X.vonósnégyese is, a Korossy Kvartett előadásában. 

Lajtha László meghatározó szerepet játszott a 20. századi magyar zenetörténetben. A széles nyilvánosság előtt elsősorban zeneszerzői munkásságáról ismert. Kevésbé köztudott, hogy Bartók és Kodály mellett a korai népzenekutatás legnagyobbjai közé tartozik, aki a zenefolklór fontos alapösszefüggéseit írta le, emellett iskolateremtő monografikus igényű feltárásokat végzett.

Kutatói szemlélete szervesen beépült a magyarországi etnomuzikológia fő narratívái közé és mindmáig meghatározza népzenekutatásunk alapvető irányvonalait. Amellett, hogy termékeny gyűjtőmunkát folytatott a magyar nyelvterület falvaiban, a Pátria lemezsorozat, a 20. század első felének legátfogóbb gyűjtési programja is nevéhez köthető. Lajthának köszönhetően került a kutatás főkuszába több, addig felfedezetlen település. Ezek közül minden bizonnyal az erdélyi Szék folklórjának hatása a legnagyobb, hiszen a hazai revival kezdetben e falu anyagára épülve indult útjára. Lajtha hatása így megkerülhetetlen a táncházmozgalom vonatkozásában is.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.

Jegyet veszek

Jegyárak

2 500 Ft
Elmentem a naptárba: