Azonnali hívás
Női dalok, női sorsok – Zeneszerzőnők élete dalaik tükrében

Női dalok, női sorsok – Zeneszerzőnők élete dalaik tükrében

Jegyet veszek
2023/03/26
11:00 - 12:30
Koncertterem
Típus:
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
ülő
előadó
Tóth Árpád

Női dalok, női sorsok – Zeneszerzőnők élete dalaik tükrében

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. Ismerünk-e olyan dalokat, melyeket nők komponáltak? Ha igen, vajon nyomon követhetők-e műveiken keresztül különös sorsaik? Történelmi kalandozás ezer év zeneszerzőnői között – természetesen énekléssel.

Végre egy Hangadó, amely csak a női alkotókról szól! A művek, melyeket boncolgatni fogunk, két kritériumnak biztosan megfelelnek: mindegyikről tudjuk, hogy nő komponálta őket, és egytől-egyik remekművek. Hogyan tükröződnek azonban a darabokban sorsaik? Mit tudhatunk meg egy középkori apácáról dalain keresztül? Különböznek-e a középkori trubadúrok dalaitól a trobairitzeké, akik dalnoknők voltak? Milyen szerelmi történet bontakozhat ki egy ortodox himnusz dallamából? Hogyan érvényesülhetett Barbara Strozzi és Francesca Caccini egy olyan barokk Itáliában, ahol a női zenészek csak énekesként számíthattak sikerre? Miként kerültek kiadásra Fanny Mendelssohn művei, mikor szülei eltiltották a zeneszerzéstől, s végül hatott-e egymásra a 19. század leghíresebb zeneszerző házaspárja, Clara és Robert Schumann egymásra? Izgalmas kérdések NEM a zenetörténet fősodrából.

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

2 400 Ft
Elmentem a naptárba:

Hangadó Tóth Árpáddal-bérlet

 

Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát! Hangadó sorozatunk az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával invitál közös kalandozásra. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

Előadások

2023. január 22. (vasárnap), 11.00  Káosz – rendetlenség a rendben 

2023. február 19. (vasárnap), 11.00 Pogányság a zenében 

2023. március 26. (vasárnap), 11.00 Női dalok, női sorsok – Zeneszerzőnők élete dalaik tükrében

2023. április 16. (vasárnap), 11.00 Zene és háború

2023. május 14. (vasárnap), 11.00 Műfaj, tele titkokkal: a kánon

Bérletár: 9 600 Ft

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Az előadássorozat a Hangdimenziók című állandó kiállításunkban megjelenő zenetörténeti korszakokban mélyül el, az ott látottak-hallottak mellé ad interaktív belépési pontokat. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

2022/02/27 - 2023/05/14

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.