Azonnali hívás
Trio Bohémo (CZ)

Trio Bohémo (CZ)

Jegyet veszek
2022/12/03
19:30 - 21:00
Koncertterem
Típus:
Koncert
Műfaj:
Klasszikus/Kortárs
Crossover
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.

Jegytípus:
ülő
Trio Bohémo
cselló
Kristina Vocetková
hegedű
Matouš Pěruška
zongora
Jan Vojtek
____________________
pantomim
Simona Rozložníková
pantomim
Katarína Hudačková

Trio Bohémo (CZ)

A Trio Bohémo három különböző – a magyar, a szláv és az afro-amerikai – kultúra népi motívumai által inspirált darabokkal debütál a Zene Házában. Az együttes nevéhez híven a koncerten elhangzó művek mind felvonultatják a tágan értelmezett városi, kávéházi és vidéki bohém életvitel elemeit, a szabadjára engedett érzelmek és kreativitás széles spektrumát. A Zeneakadémia három cseh növendékéből alakult trió 2019 óta rohamos gyorsasággal hódítja meg a világ legnevesebb koncerttermeit, és sorra nyerik a nemzetközi kamarazenei versenyeket is. Műsoruk ezúttal pantomim-betétekkel is gazdagodik.

„Az enyém nem az a fajta zene, amire relaxálni lehet, hanem olyan, ami megizzasztja az embert” – vallotta Paul Schoenfield. Könnyen befogadható darabjaiban a virtuozitás és az események sűrűsége éri el ezt a hatást. Schoenfield a populáris, népi és klasszikus stílusokból egyaránt merít, így a sodró lendületű Café Music egyszerre hat ismerős és üdítően friss zeneként. A zeneszerző olyan darabot kívánt alkotni, amely alkalmas étterembe, de színvonalánál fogva akár koncertpódiumon is megállja a helyét. A dumka, többes számban dumky elmélkedő-melankolikus művet jelöl, amelynek nevét a szláv népek balladaszerű, epikus énekeiből és panaszdalaiból eredeztetik. Dvořák triója fantáziaszerűen szabad formájú, a tételekben ellentétes hangulatú szakaszok váltakoznak, ami a magyar rapszódiákkal rokonítja a művet. A „Pesti karnevál” melléknevű 9. magyar rapszódiából Liszt élete során több változatot készített, többek között négykezesre és trióra; utóbbit a technikai kihívások miatt kevés együttes meri műsorára tűzni.

A koncertet a cseh kultúrában reneszánszát élő pantomim műfaja is színesíti, azaz egy ilyen előadás is kíséri, amit Lucie Orbók rendezett, aki az alábbi gondolatokkal vezeti fel a műsort: "Mi jut eszébe, ha meghallja a "pantomim" szót? Egy fehérre festett, szomorú arcú, néma előadóművész virággal a kezében? Az elmúlt évtizedekben, kiváló előadók új generációjának köszönhetően, ez a kifejezetten nonverbális színházi forma reneszánszát élte Csehországban, és progresszív, innovatív kortárs művészetté vált. A Trio Bohémo zenéje által inspirálva cseh pantomim előadók hozzák el ezt a modernizált színházi műfajt a magyar közönségnek. Az előadást Schönfield kávéházi zenéje, Dvořák népi motívumai és Liszt karneváli hangulata inspirálja. Az előadás fő témája a művész helyzete a mai világban, a művészek közötti konfliktust és rivalizálást, a groteszk harcokat a legkisebb kulturális anyagiakért gegeken és rövid jeleneteken keresztül mutatja be, de szembeállítja ezeket a művészvilág egységével és együttműködésével is, ami végül happy enddel zárja az előadást."

Jegyet veszek

Jegyárak

3500 Ft
Elmentem a naptárba:

Jan Vojtek-interjú

A Trio Bohémo három különböző kultúra népi motívumai által inspirált darabokkal, illetve egy különleges társművészeti együttműködéssel debütál a Zene Házában, egy hónap múlva, december 3-án. A Zeneakadémia három cseh növendékéből alakult trió 2019 óta rohamos gyorsasággal hódítja meg a világ legnevesebb koncerttermeit, és sorra nyerik a nemzetközi kamarazenei versenyeket is. Az együttes zongoristája, Jan Vojtek árult el részleteket a műsorról.

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.