Azonnali hívás
Zene és háború
Jegyet veszek
2023/04/16
11:00 - 12:30
Koncertterem
Típus:
Programsorozat
Ismeretterjesztés
Zenepedagógia
Műfaj:
Interaktív
A Magyar Zene Háza saját rendezvénye.


Jegytípus:
ülő
előadó
Tóth Árpád

Zene és háború

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. Csaták, harcok, háborúk és párviadalok egész sora hallható zeneművekben, sőt, számos zenei műfaj is kötődik közvetlenül vagy közvetetten fegyveres konfliktusokhoz. Hogyan hangzanak ezek? Hogyan befolyásolták a fegyverek a zene fejlődését? Nem egyértelmű válaszok egy szokatlan kérdésben.

Kevéssé ismert tény, hogy éppúgy, ahogy a történelem szemléletünket a fegyveresek konfliktusok határozzák meg, a zenetörténetnek is örök témája a csatatér - legyen szó annak konkrét, vagy akár áttételes megjelenéséről. Derítsük ki, kik között zajlott a zenetörténet egyik legjelentősebb zeneesztétikai vitája, mely egyenesen a „Romantikusok háborúja”-ként vonult be a kulturtörténetbe. És kinek lett igaza? A csaták megzenésítéseinek a reneszánsz több műfajt szentel hangszeres és énekes formában egyaránt, és ezek óriási hatással vannak az utókorra is. Bibliai csatajelenetek a barokk zene világából éppúgy megelevenednek előttünk, mint a romantika szimfonikus költeményei, melyeket csaták ihlettek. Ezúttal a XX. századi és kortárs zene is különleges párhuzamokat tartogat a figyelmes szemlélő számára: kiderítjük melyik klasszikus ihlette John Williamst a Csillagok Háborúja zenéjének megírása közben, de arra is fény derül, miként szolgálta az ellenállást Sosztakovics Leningrád szimfóniájának bemutatója.

Jegyet veszek Bérletet veszek

Jegyárak

2 400 Ft
Elmentem a naptárba:

Hangadó Tóth Árpáddal-bérlet

 

Programsorozataink és bérleteink célja, hogy havonta legalább egyszer látogass el hozzánk, és érezd otthonodnak a Zene Házát! Hangadó sorozatunk az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával invitál közös kalandozásra. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

Előadások

2023. január 22. (vasárnap), 11.00  Káosz – rendetlenség a rendben 

2023. február 19. (vasárnap), 11.00 Pogányság a zenében 

2023. március 26. (vasárnap), 11.00 Női dalok, női sorsok – Zeneszerzőnők élete dalaik tükrében

2023. április 16. (vasárnap), 11.00 Zene és háború

2023. május 14. (vasárnap), 11.00 Műfaj, tele titkokkal: a kánon

Bérletár: 9 600 Ft

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Az előadássorozat a Hangdimenziók című állandó kiállításunkban megjelenő zenetörténeti korszakokban mélyül el, az ott látottak-hallottak mellé ad interaktív belépési pontokat. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

2022/02/27 - 2023/05/14

COVID információ

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében 2022. március 7-étől nem kötelező maszkot viselni a Magyar Zene Háza területén, valamint védettségi igazolvány nélkül látogathatók a koncertek, programok és a kiállítás is.

Mindezek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy a koncerteken viseljenek maszkot. Továbbá felhívjuk figyelmüket, hogy a rendezvényekre történő belépés szabályai a kormányzati intézkedések függvényében változhatnak. Kérjük, hogy mielőtt elindulna az eseményre, tájékozódjon a Magyar Zene Háza honlapján az aktuális információkról.