Azonnali hívás
Programsorozatok

Programsorozatok

A Magyar Zene Háza aktuális programsorozatai

 

Debrecen zenei életének keresztmetszetét bemutató programsorozat

A Magyar Zene Háza évente több alkalommal kaput nyit egy-egy városra, először Debrecen zenei életébe engedünk betekintést az intézményen keresztül - egy többhetes rendezvénysorozat keretében különleges koncertekkel, egyszeri eseményekkel.

A Magyar Zene Háza Debrecen fókuszú Városkapu: Debrecen című programsorozata a koncertek terén egy feltörekvőket bemutató szabadtéri ingyenes eseménnyel kezdődik. Debrecen mindig is valahol az elsők között volt a vidéki városok között, ha beatzenéről, rockról vagy popról van szó. A hagyományok erősek, de a város előre is tekint: az elmúlt években számos friss, a korszellemre is reflektáló produkció indult el. 2022-ben első alkalommal van Debrecenben egy közel teljes képet nyújtó városi zenei seregszemle, a pécsi mintára megszervezett Made In Debrecen Fesztivál. 

2022/05/17 - 2022/06/11

A Magyar Zene Házában megvalósuló egyszeri projekttel a görög-francia Iannis Xenakis építész-zeneszerző – a Hangdóm egyik ihletőjének – munkássága előtt tisztelgő napon egy olyan, újonnan született művet mutatnak be, amely az idő és a zenei struktúrák viszonyának kérdésétől eljut az építészetig és görög filozófiáig. Fellék koncertje előtt az UMZE mutatja be Xenakis Phlegra című művét.

2022/05/28 - 2022/05/28

Intermezzo Fesztivál a Magyar Zene Házában. A MOME diákjainak szervezésében különleges két napos élmény június 23-án és 24-én. Szabadtéri dj-szettek és beltéri koncertek a diákok által megálmodott egyedi vizuális hangulattal. A Zene Háza minden szegletében pezsgő élet vár, kerekasztal beszélgetések, egyedi installációk a Hangdómban két napon keresztül. A nyitónap nagytermi koncertjein fellép a zïp, az Orlando x dom Beats és a Jazzbois – utóbbi két formációból dom Beats és a Jazzbois kollaborálnak is majd az este végén.

2022/06/23 - 2022/06/25

A közel tízéves ASAN Budapest (asanbudapest.com) kortárs-elektronikuszenei klikk a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán egy ingyenes, kétnapos – afféle label night – eseményen mutatkozik be, ahol a csapat kötelékéből érkező dj-k mellett vendégek is színesítik az estéket. Az első esten Yapo képviseli az ASAN Budapestet, a vendég pedig DJ Petrányi Zsolt.

2022/06/17 - 2022/06/18

koncert és műhelyfoglalkozás nyílt fülűeknek

Zenevár sorozatunkban elsősorban a 8 évesnél idősebb korosztályra számítunk, és arra, hogy nyitottak lesznek részt venni nemcsak a koncerten, hanem az azt követő foglalkozáson is. Annak érdekében ugyanis, hogy a zenepedagógia teljes legyen, az interaktív koncertet követően rövid foglalkozást is tartanak az előadók, ahol lehetőség nyílik még jobban megismerni őket, és persze hangszereiket és zenéjüket is. Reményeink szerint így lesz teljes a zenei élmény, és a barátság is a zene világával!

 

2022/04/09 - 2022/05/07

A lélegző ligetben, a város szívében áll a Magyar Zene Háza, ami koncepciójában és megvalósításában is a természettel való szoros kapcsolatot tükrözi. Ennek megélésére hívjuk a legfiatalabb korosztályt, hogy a muzsika, a tánc, a közös alkotás segítségével örök barátságot kössenek zenével, természettel egyaránt! Ennek érdekében lesz minden érzéket bevonó muzsikás, táncos, kézműves, együtt-alkotós játék, ahol a zenét nem más szolgáltatja, mint az ezen sorozatra megalakult Muzsikáló Természet Zenekara, melynek Te is tagja leszel, amint belépsz. És ahogyan a természetnek is ezer színe van, úgy az itt felcsendülő zenének is, hiszen zenekarunk tagjai különböző zenei világokból érkeznek. Reményeink szerint így lesz teljes a zenei élmény, és a barátság is a zene világával!

Április 23.: Állati muzsikák
Május 14.: Hangerdő - Fű-fa-virág muzsika 
Június 4.: Hangfürdő a természetben 

2022/04/23 - 2022/06/04

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával

Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Az előadássorozat a Hangdimenziók című állandó kiállításunkban megjelenő zenetörténeti korszakokban mélyül el, az ott látottak-hallottak mellé ad interaktív belépési pontokat. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre.

2022/02/27 - 2022/06/19

Ramazuri egy havonta jelentkező programsorozat, ahol célunk, hogy a család minden tagja jól érezze magát! Kiscsoportos foglalkozások az épphogy tipegőknek, előképzettséget nem igénylő workshopok a család legnyitottabb tagjainak, és persze koncert az egész családnak! Minden alkalom más műfaj, más téma jegyében zajlik, így érdemes lesz vissza-visszatérni!

Március 5.: Hangszerünk a levegő!
Április 2.: Hangszerünk a húr!
Április 30.: Hangszerünk az ének!
Május 21.: Hangszerünk a dob!

Tarts velünk 4 hetente a Ramazuri délelőttjeinken! Mozogj, zenélj, alkoss, énekelj együtt velünk!

2022/03/05 - 2022/05/21

Szakrális zenék a világ minden tájáról

A Magyar Zene Háza Szakrális zenei sorozata időről-időre bemutat néhányat a világ különböző pontjainak szakrális zenéiből.

2022/01/28 - 2022/05/13

Zongorahangolódás programsorozatunk koncertjei könnyen magával ragadhatják azokat, akiktől még távol áll a romantikus zongorairodalom világa, miközben azok számára is tartogat új élményeket, akik feketeöves komolyzene-rajongóként érkeznek a Magyar Zene Házába.

2022/03/30 - 2022/05/18

A Vibe Changers a Random Trip és a Seven Seconds In the Future, azaz Budapest két legismertebb improvizációs csapatának szerelemgyereke. Egy improvizációs koncert és open mic-est egybekapcsolva. Az elmúlt időszakban már megmutatta magát a projekt, de a nyári, szabadtéri koncertek időszakában a Városligetbe a Magyar Zene Házának Szabadtéri színpadára költöznek.

2022/06/14 - 2022/06/28

Zene a szabadban 

 

Jobbnál jobb koncertekkel várjuk az egész családot, egész nyáron! Számos nagyszerű együttes érkezik hozzánk, hogy szórakoztassák a legifjabb korosztályt! A klasszikus zenétől a jazzig, a pantomimes cirkusztól egészen a közös dalírásig. Úgyhogy érdemes kilátogatni a Ligetbe, minden szombaton 10:30-tól, a szabadtéri színpadunkra! 

07.02. – Brass in the Five: Brass Cirkusz (zenés interaktív mesepantomim) 
07.09. – Misztrál: Álomkófic (világzenei verskoncert) 
07.16. – Hangszersimogató Bársony Bálinttal és zenekarával (közös játék és koncert a hangszerekkel) 
07.23. – Dés András Trió: Jazz Játszótér (interaktív-improvizatív gyerekműsor) 
07.30. – Katáng: Tarkabarka dalok (világzenei mesekoncert) 
08.06. – Zenélő Budapest közösségi hangszerek bemutatója (mesekoncert és hangszerbemutató) 
08.13. – Szeder & Lóci: Dalszerző! (közös slágerírás és koncert a könnyűzene világából) 
08.20. – Szalóki Ági és zenekara (lemezbemutató koncert) 
08.27. – Klárisok (interaktív mesekoncert) 

2022/07/02 - 2022/07/30

Az MZH Szabadtéri színpadán is folytatódnak a zenés filmvetítések - a nyárestékhez passzoló alkotások közül válogathatnak egészen szeptemberig.

2022/07/01 - 2022/09/10

Válogatás a magyar filmtörténet zenei vonatkozású alkotásaiból.

A kortárs magyar film és a (rock)zene gyakorlatilag a hatvanas évek vége óta érintkezik egymással. Hol intenzívebben, hol lazábban, de lényegében elválaszthatatlanul. A Magyar Zene Háza Rockfilmklubja indításként négy olyan alkotást – Ezek a fiatalok (1967, rendező: Banovich Tamás), Szép lányok ne sírjatok (1970, Mészáros Márta), Kopaszkutya (1981, Szomjas György), Csinibaba (1997, Tímár Péter) – mutat be, melyek a maguk korában meghatározó jelentőséggel bírtak a hazai populáris zenekultúrában. A vetítések előtt Jávorszky Béla Szilárd mesél röviden e művek születéséről és poptörténeti jelentőségérél, utána pedig annak apropóján egy-egy filmesztéta vendéggel beszélget a vonatkozó hazai és nemzetközi trendekről.

2022/02/22 - 2022/05/31

A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán ezzel az eseménnyel kezdődő táncház-sorozat kifejezetten keresi azon érdeklődők figyelmét is, akik még nem tartoznak a rutinos táncházalók közé.

2022/05/19 - 2022/06/16

Nomique workshop – A házigazda: Bubnó Lőrinc

Sokunkban vannak korlátok és gátak a saját kreativitásunkkal és képességeinkkel kapcsolatban. Pedig kevés olyan élvezetes dolog van az életben mint maga az alkotás, amikor a semmiből létrehozunk valamit. A sikerélményorientált zenei workshopon mindenki teret engedhet az alkotó énjének és korlátok nélkül próbára teheti a kreativitását – zenei előképzettségtől teljesen függetlenül. A cél, hogy közösen hozzunk létre egy elektronikus zenén és live-loopingon alapuló közös produktumot, miközben saját improvizatív ötleteinkre és természetes zeneiségünkre támaszkodunk – és közben még jól is érezzük magunkat. A sorozatot elsősorban azoknak ajánljuk, akiket érdekel az elektronikus zeneszerzés.

2022/02/23 - 2022/06/08

A magyar népdal nem csak az anyanyelvűek számára lehet kincs - vallja a San Fransiscó-i születésű Bozzay Zina. Ezért hozta létre a Hungarian Folk Singing Circle-t, azaz egy népdalkört külföldiek számára. Mivel a kurzusai a nem magyar anyanyelvűeket szólítják meg, ezért az alkalmak a magyar nyelv kiejtési szabályainak megismerésével kezdődnek (16:00-16:30), ami opcionális, csak azután térnek rá az alkalomra előkészített népdalok tanulására (16:30-18:00). 

A kurzus nyelve: angol 

The Hungarian Folk Singing Circle ('Népdalkör' in Hungarian) teaches Hungarian folk songs through workshops in the House of Music. Join us to learn beautiful Hungarian village folk songs! These three 90-minute workshops are open to participants of all cultural, linguistic, and musical backgrounds, welcoming experienced singers as well as those without any previous experience in the style. We will learn a variety of songs from across the Hungarian language area, crafted over generations of unbroken oral tradition. 

The workshop will be held in English.

2022/03/27 - 2022/05/15

A Magyar Zene Háza Szólamok között című sorozatában a korzikai-magyar találkozás (az Ensemble Tavagna és a Szent Efrém Férfikar koncertje) után most egy bolgár-magyar egymásra hangolódás következik, amelyen az Eva Quartet és a Dalinda lép fel egy közös koncertfolyamban. A bolgár, délszláv és a magyar népi dallamkincs egy olyan estén, egy olyan repertoárban szólal meg, amely keretében a két énekes hagyomány egymásra reflektál, a dalcsokrok egymásnak válaszolnak, nem egyszer olyan összefonódásban, hogy a két énekegyüttes együtt is szerepel a színpadon közös énekléssel. Egyszeri, kihagyhatatlan este várható.

2022/03/27 - 2022/06/03

A magyar popzene megjelenése a hazai filmtermésben

A magyar popzene története a beat hatvanas évekbeli felbukkanása óta téma a hazai filmekben. A két világ – a zene és a film – találkozása számos izgalmas pillanatot eredményezett, sorozatunk ezekből villant fel néhányat a beatzenés filmektől a nyolcvanas évekbeli alkotásokon át Szomjas György vonatkozó zenés munkáiig.

2022/02/09 - 2022/05/24

A Magyar Örökségdíjas Ringató foglalkozás heti rendszerességgel elérhető a Zene Házában

Együtt énekelni, együtt mozogni nem csak jó játék, de fejlesztő hatással van kicsikre és nagyokra egyaránt. Kedd délelőttönként a legkisebbek számára készülünk zenei foglalkozásokkal. A Magyar Örökségdíjas Ringató foglalkozás heti rendszerességgel elérhető a Zene Házában. A nagy érdeklődésre való tekintettel minden kedden két csoport indul 10.15 és 11.00 órai kezdettel. A foglalkozásokat Gáll Viki tartja. 

2022/02/15 - 2022/06/14

Bemutatkozik a Magyar Zene Háza

A sorozat célja, hogy bemutassa a Magyar Zene Háza kialakulásának folyamatát a kezdetektől napjainkig. Az ismeretterjesztő beszélgetések során az épület tervezésétől az intézmény megszületéséig vezető izgalmas, kihívásokkal teli út ismerhető meg.

2022/03/10 - 2022/05/12

Zene a szabadban 

 

Jobbnál jobb koncertekkel várjuk az egész családot, egész nyáron! Számos nagyszerű együttes érkezik hozzánk, hogy szórakoztassák a legifjabb korosztályt! A klasszikus zenétől a jazzig, a pantomimes cirkusztól egészen a közös dalírásig. Úgyhogy érdemes kilátogatni a Ligetbe, minden szombaton 10:30-tól, a szabadtéri színpadunkra! 

07.02. – Brass in the Five: Brass Cirkusz (zenés interaktív mesepantomim) 
07.09. – Misztrál: Álomkófic (világzenei verskoncert) 
07.16. – Hangszersimogató Bársony Bálinttal és zenekarával (közös játék és koncert a hangszerekkel) 
07.23. – Dés András Trió: Jazz Játszótér (interaktív-improvizatív gyerekműsor) 
07.30. – Katáng: Tarkabarka dalok (világzenei mesekoncert) 
08.06. – Zenélő Budapest közösségi hangszerek bemutatója (mesekoncert és hangszerbemutató) 
08.13. – Szeder & Lóci: Dalszerző! (közös slágerírás és koncert a könnyűzene világából) 
08.20. – Szalóki Ági és zenekara (lemezbemutató koncert) 
08.27. – Klárisok (interaktív mesekoncert) 

2022/07/02 - 2022/07/30

Rocktörténeti előadássorozat a blues-tól Elvisig

A Magyar Zene Háza Multimédiás Könyvtár és Klub voltaképpen azt valósítja meg, amit a könnyűzenei szakma évtizedek óta hiányol: olyan tudásbázis és információs centrum, ahol a kutatók és az érdeklődők számára egyetlen helyen hozzáférhetőek a hazai populáris zene (pop, rock, jazz, blues, népzene) történetének legfontosabb írott, hangzó, képes és mozgóképes dokumentumai. Popkulturális könyvek, lemezek, filmek, folyóiratok, rádiós és televíziós műsorok, plakátok és fotótár. Kizárólag helyben kutatásra.  

2022/02/02 - 2022/06/01

Harcsa Veronika kurátori szervezésében workshopok, lemezbemutató koncertek két napon át a Magyar Zene Házában

A Magyar Zene Háza időről időre megosztja a kurátori feladatokat egy-egy művésszel, akik egy hétvégi programsorozat keretében bemutatják egy hozzájuk közel álló világ aktuális állását. Az első ilyen hétvégén, március 19-20-án Harcsa Veronika a házigazda, aki nagyon sűrű és sokrétű műsort kínál. 

2022/03/19 - 2022/03/20

DOME_LIVE

Indul a Magyar Zene Háza DOME_LIVE című programsorozata az épület leginnovatívabb helyszínén, a Hangdómban, mely minden hónapban egy estét dedikál audiovizuális előadások bemutatására. 

 

 

      Korhatár besorolás

     Az előadás megtekintését 12 éven aluli nézőink számára
     nem ajánljuk.

 

Fényérzékenységi rohamok kockázatára vonatkozó figyelmeztetés

Az emberek csekély százaléka rohamot kaphat bizonyos vizuális képek hatására, beleértve a műsor elemeként megjelenő villogó fényeket és mintázatokat.

2022/04/06 - 2022/05/03

A sorozat célja az olyan köztudatban lévő tévhitek, tévképzetek megdöntése, melyek egyfajta tanult akadályként vannak jelen az embereket a zenei élménnyel összekötő úton. Minden alkalom egy-egy ilyen tévképzetet vesz célpontba, és mind zenei, mind pedig intellektuális élménnyel segít felismerni, hogy miért fölöslegesek, kártékonyak, de leginkább hamisak ezek a tanult gátak. Megismerkedünk a tévhitek eredetével, hatásmechanizmusával és következményeivel, valamint élményoritentált formában megtapasztaljuk, hogyan tudunk ezeken a mesterséges határokon átlépni és kapcsolatba kerülni a zenével.  

2022/03/23 - 2022/05/03

Lukács Miklós kurátori szervezésében workshopok, egyszeri koncertek két napon át a Magyar Zene Házában

A Magyar Zene Háza időről időre megosztja a kurátori feladatokat egy-egy művésszel, akik egy hétvégi programsorozat keretében bemutatják egy hozzájuk közel álló világ aktuális állását. A második ilyen hétvégén, május 14-15-én Lukács Miklós a házigazda, aki vendégeivel műfajokon átívelő, népek zenéjét összekötő műsort kínál. 

2022/05/14 - 2022/05/15

Interaktív programok az egész családnak

Március 15-e, nemzeti ünnepeink egyik legrégebbike, az azóta eltelt korszakok mindegyikében megvolt a maga jelentése. Szerencsére ma már szabadon ünnepelhetjük, így arra is lehetőség nyílik, hogy a hagyományos mellett új irányokból is megközelítsük! A Magyar Zene Háza ezt a kettősséget képviselve kíván megemlékezni március idusáról.

2022/03/15 - 2022/03/15